Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru

Home/Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru
Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru2021-09-04T13:40:10+01:00

Kampanja „Za Ljepšu i zdraviju Crnu Goru“ nastavljena u Beranama

U okviru kampanje „Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru“ koju je Agencija za zaštitu životne sredine u saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma pokrenula povodom 30.godina od proglašenja Crne Gore za ekološku državu, u petak 17 ovog mjeseca je organizovana akcija ozelenjavanja dvorišmog prostora Opšte bolnice u Beranama.

Ranije ovog mjeseca, Agencija je donirala fotografije prirodnih ljepota naše zemlje, simbolično oplemenjujući unutrašnji prostor ove zdravstvene ustanove, čineći ga prijatnijim kako za pacijente, tako i za medicinsko osoblje.

Projekat je podržan od strane Opštine Berane, Sekretarijata za sport, kulturu, omladinu i saradnju sa NVO- kancelarija mladih- volonteri i DOO Komunalno Berane, sektor Čistoća i gradsko zelenilo.

Za vrijeme trajanja akcije, održan je i čas u prirodi na temu zaštite ozonskog omotača, a simbolične poklone – tematski promo materijal, dječjem odjeljenju Opšte bolnice uručili su  direktor Agencije dr Milan Gazdić, potpredsjednik Opštine Berane Marko Lalević, i savjetnica u Agenciji Tatjana Boljević.

Dio sadnica donirali su rasadnici: „Jasikovac“ i „Novović“, dok je Adem Ado Softić donator umjetničke fotografije rode sa svojim ptićima, koja krasi porodilašta širom Crne Gore.

U ovoj ekološkoj akciji učestvovali su i učenici dvije srednje škole – Gimnazije „Panto Mališić i SSŠ „Vukadin Vukadinović“, kao i NVO ,,Centar ekoloških inicijativa” iz Berana.

Istoga dana, u cilju uspostavljanja moguće saradnje upriličen je sastanak  između V,d direktora Agencije za zaštitu životne sredine Dr Milana Gazdića  sa predstavnicima NVO Regionalna razvojna agencija Bjelasica, Komovi i Prokletije i direktorom SSŠ „Vukadin Vukadinović“ Miodragom Popovićem

20.09.2021|Categories: Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru, ZaNaslovnu|

Ekološka akcija „Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru“ danas nastavljena Pljevljima

Ekološka akcija „Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru“, koja se organizuje povodom obilježavanja 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, nastavljena je danas u Pljevljima, ozelenjavanjem dvorišnog prostora Opšte bolnice u Pljevljima, sa 114 sadnica autohtonih biljnih vrsta.

Akciju, koja je imala za cilju oplemenjivanje i revitalizaciju zelenih površina, promociju društveno odgovornog odnosa prema zajednici i zdravim stilovima života, realizovali su Agencija za zaštitu životne sredine, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, RJ Zelenilo – Čistoća Pljevlja, i predstavnici NVO,,Da zaživi selo” Vaso Knežević i NVO ,,Legalis” Miloš Ostojić.

Tom prilikom v.d. direktora Agencije za zaštitu životne sredine, dr, Milan Gazdić kazao je danas: ,,da je akcija „Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru“ otpočela u Kliničkom centru Crne Gore, da bi se nastavila u više opština u Crnoj Gori. Istakavši da postoji zainteresovanost sve većeg broja ljudi da se priključe akciji. Naglasivši da su prije same sadnje, u unutrašnjosti Bolnice postavljene slike, kako bi pacijentima i medicinskom osoblju boravak u bolnici učinili prijatnijim. Jedan od ciljeva akcije, jeste da se iskaže zahvalnost medicinskim radnicima i njihovom doprinosu u borbi protiv pandemije virusa Covid 19. Dalje dodadjući, da se Agenciji prijavljuje sve veći broj institucija koje bi da pomognu započetu akciju, pa će tako umjesto planiranih 5.000 sadnica biti zasađeno 10.000 u čitavoj Crnoj Gori, tako da će aktivnosti trajati tokom cijele jeseni”.

Dr Saša Grbović, direktor Opšte bolnice u Pljevljima zahvalio se Agenciji za zaštitu životne sredine na odluci da Pljevlja budu jedna od prvih opština u kojoj će se vršiti zasađivanje zelenila u krugu bolnice. Istakao je da će i unutrašnjost bolnice uskoro biti oplemenjena, jer se pored postavljanja umjetničkih slika planira i donacija mobilijara koji će značajno promjeniti prostor u koji godinama nije dovoljno ulagano.

Golub Ćulafić, predstavnik Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, istakao je da im je upravo ideja bila da počnu akciju iz Pljevalja, znajući kakvo je stanje vazduha i životne sredine, i da to bude doprinos ali i inicijativa za sve ostale institucije i organizacije, kao i građane Pljevalja, da se uključe i da shvate koliki je značaj životne sredine i same ideje o ekološkoj državi Crnoj Gori, naglasivšida bi svi trebali da damo svoj doprinos kako to ne bi ostalo mrtvo slovo na papiru, već ideja koja će stvarno da zaživi.

Istoga dan direktor Agencije za zaštitu životne sredine sa svojom saradnicom Tatjanom Boljević, posjetio je dječije odjeljenje Opšte bolnice U Pljevljima, uručujući djeci promotivni materijal – posvećen obilježavanju Međunarodnog dana zaštite ozonskog omotača.

16.09.2021|Categories: Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru, ZaNaslovnu|

Zaposleni u Agenciji za zaštitu životne sredine jutros dobrovoljno dali krv

U okviru kampanje ,,Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru” koja se organizuje povodom jubileja 30.godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, zaposleni u Agenciji za zaštitu životne sredine, jutros su učestvovali u  akciji dobrovoljnog davalaštva krvi u Zavodu za transfuziju krvi u Podgorici. Akcija je imala za cilj obezbjeđivanje dovoljnih količina sigurne krvi kao lijeka – za sve one kojima ona znači spašavanje ili produžetak života, posebno sada dok traje pandemija virusa Covid 19.

Krv je lijek koji mora da čeka pacijenta što podrazumijeva njegovo pravovremeno obezbjeđivanje.

Dobrovoljno davalaštvo krvi kao aktivnost od opšteg društvenog interesa, predstavlja obavezu svih nas da pomognemo drugima, jer nikad ne znamo kada takva pomoć może zatrebati nama ili nekom od naših bližnjih.

Agencija za zaštitu životne sredine nastoji da svojim primjerom motiviše građane i druge radne organizacije da se u što većem broju uključe u davalaštvo krvi, ovu humanu aktivnost koja doprinosi zdravlju ne samo primalaca, već i davalaca ove dragocjene tečnosti.

15.09.2021|Categories: Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru, ZaNaslovnu|

Saopštenje za javnost

Agencija za zaštitu životne i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, uz angažovanje firme “Zaštita prostora”, pomogli su KBC-u u prokopavanju kanala za kiseonik u sklopu #KOVID bolnice, u dužini od 100 m.

13.09.2021|Categories: Aktivnosti, Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru, ZaNaslovnu|

U Podgorici održana akcija čišćenja dvorišta Kliničkog centra

Juče je u Podgorici u organizaciji  Agencije za zaštitu životne sredine, u okviru kampanje ,,Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru”, koja se realizuje povodom obilježavanja 30 godina od usvajanja Deklaracije o ekološkoj državi, održana akcija čišćenja dvorišta Kliničkog centra Crne Gore.

Tom prilikom, Dr Milan Gazdić, v.d. direktora Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, izjavio je: ,,da je akcija Agencije, podrškom Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, ali i ostalih donatora, dobila novu dimenziju, jer su, osim zdravstvenih ustanova, i druge institucije u Crnoj Gori zainteresovane za jedan vid aktivnosti u pogledu ozelenjavanja svojih površina. Navodeći da će u dvorištu Kliničkog centra uskoro biti zasađeno preko hiljadu sadnica i postavljen parkovski mobilijar, za šta su nam bitni pripremni radovi koji se danas sprovode, navodeći da su sledeće akcije planirane u Pljevljima, Beranama i Bijelom Polju, te da su planirane i izložbe fotografija iz prirode, koje će biti predstavljene i u Prirodnjačkom muzeju Crne Gore”.

Dušan Bugarin, v.d. direktora Direktorata za ekologiju u Ministarstva ekologije, prostornog planiranja  i urbanizma, izjavio je: ,,da je ovo samo jedna u nizu aktivnosti koje Ministarstvo podržava i sprovodi u sklopu Programa obilježavanja tri decenije od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, izražavajući uvjerenje da će sve zdravstvene ustanove u Crnoj Gori kojima je neophodno uređenje i ozelenjavanje dvorišta biti obuhvaćene ovom akcijom. Ono što je interesantno, jeste da je u planu proširenje akcija ozelenjavanja i dvorišta škola i vrtića, navodeći da Ministarstvo, u saradnji sa opštinskim komunalnim preduzećima, već krajem ove nedjelje planira veliku i značajnu akciju uklanjanja divljih deponija na teritoriji Crne Gore”.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore, dr Ljiljana Radulović, istakla je: ,,da će Klinički centar napokon dobiti jedan ,,park”, u kojem će moći da uživaju kako zaposleni tako i pacijenti, izražavajući nadu da će veoma brzo ona neugledna površina postati zelena oaza za uživanje, izražavajući dalje zahvalnost Agenciji za zaštitu životne sredine i resornom ministarstvu, koji su omogućili da se ove aktivnosti sprovedu u kratkom periodu.

10.09.2021|Categories: Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru, ZaNaslovnu|

Opštoj bolnici u Beranama donirane fotografije prirodnih ljepota Crne Gore

U sklopu kampanje ,,Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru”, koja se organizuje povodom obilježavanja 30 godina od usvajanja Deklaracije o ekološkoj državi, Agencija za zaštitu životne sredine je juče,  Opštoj bolnici u Beranama donirala fotografije prirodnih ljepota Crne Gore.

Akcija  je imala za cilj uređenje bolničkog enterijera, fotografijama prirode, bilnjog i životinjskog svijeta Crne Gore u kojem boravi kako medicinsko osoblje tako i njihovi pacijenti.

Na ovaj način željeli smo se zahvaliti medicinskim radnicima za sve ono kroz šta su prošlii i kroz šta još uvijek prolaze u borbi protiv aktuelne pandemije.

Plan je da se tokom ovog mjeseca dvorište pomenute bolnice obogati sadnicama autohtonih vrsta biljaka.

Prilog: RTCG

https://we.tl/t-vaaAJici4G

08.09.2021|Categories: Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru, ZaNaslovnu|