Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru

Home/Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru
Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru2021-09-04T13:40:10+01:00

Održana ekološka akcija ozelenjavanja dvorišnog prostora Rektorata Univerziteta Crne Gore

Danas je u Podgorici na lokalitetu iza zgrade Rektorata Univerziteta Crne Gore, održana ekološka akcija ozelenjavanja dvorišnog prostora Rektorata.

Akcija koja se realizovala uz pokroviteljstvo kompanije CRBC, organizovana je od strane Agencije za zaštitu životne sredine i Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Tim povodom medijima su se obratili:

  • dr Ratko Mitrović, ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma,
  • dr Milan Gazdić, v.d. direktora Agencije za zaštitu životne sredine i ,
  • dr Vladimir Božović, rektor Univerziteta Crne Gore.

Pozdravljajući prisutne, ministar ekologije prostornog planiranja i urbanizma prof. dr Ratko Mitrović je iskazao zahvalnost kompaniji CRBC na izdvojenoj donaciji sredstava za realizaciju kampanje „Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru“, ističući da se pomenutom kampanjom ujedno i akcijom ozelenjavanja dvorišnog prostora Rektorata Univerziteta Crne Gore koji će po njegovim riječima biti jedan od najljepših parkova u Glavnom gradu, željela izraziti zahvalnost zdravstvenim radnicima na svakodnevnoj borbi koju vode protiv aktuelne pandemije korona virusa. Navodeći do sada realizovane akcije, kao što je ozelenjavanje eksterijera Kliničkog centra Crne Gore, opštih bolnica u Beranama, Bijelom Polju i Pljevljima, te da je u planu sprovođenje istih akcija u Baru i Ulcinju. Ministar je takođe podsjetio da je nedavno u blizini Podgorice obnovljena šuma sa 1600 sadnica autohtonih biljnih vrsta, te da će se ovaj proces nastaviti u kontinuitetu, obzirom da ima veliki broj donatora koji žele da Crna Gora izgleda ljepše.

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović, je istakao: „da se radi o vrlo kompleksnom i značajnom projektu za Univerzitet Crne Gore i širu društvenu zajednicu, jer bi ovaj lokalitet trabalo da predstavlja  pluća ovog dijela grada. UCG radi intenzivno na obogaćivanju svojih sadržaja i u toj sferi ekološke prepoznatljivosti, a današnja akcija predstavlja jedan veliki iskorak u životu Univerziteta i šire zejednice, čime će dvorišni prostor Univerziteta zasigurno biti jedan impresivan park i zelena površina koja može da bude kao Central park, koji će raspolagati sa rasvjetom i drugim pratećim sadržajima“.

dr Milan Gazdić, v.d. direktora Agencije za zaštitu životne sredine je saopštio: „da će ozelenjavanje dvorišnog prostora Univerziteta Crne Gore trajati najmanje 7-8 dana i tom prilikom biće zasađeno 1050 sadnica, koje su prilagođene ovom prostoru, te da će tu biti zastupljeno oko 15 vrsta biljaka”. Komentarišući slučaj krivolova kada je ustrijeljen jelen u Nacionalom parku, dr Milan Gazdić v.d.direktora Agencije za zaštitu životne sredine je istakao: ,, da pomenuti slučaj nije u nadležnosti Agencije i resornog ministarstva, već drugih institucija. Agencija je nedavno pokrenula projekat postavljanja kamera u šumama širom Crne Gore, tako da ćemo na taj način biti u prilici da snimimo sve nelegalne aktivnosti koje ćemo dalje distribuirati nadležnim organima. Ova aktivnost se realizuje u okviru projekta Natura 2000, gdje je cilj mapiranje i identifikacija divljači u zemlji“.

Pomenuti lokalitet je oplemenjen sa 30 platana, dok će se ostale sadnice (raznih vrsta biljaka) njih 1020, zasaditi naknadno po fazama, i to nakon stabilizacije vremenskih prilika.

Akcija se sprovodi u okviru kampanje „Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru“ koju je Agencija za zaštitu životne sredine u saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma pokrenula povodom 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom.

Još jednom podsjećamo, ekološka kampanja „Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru“ ima za cilj oplemenjivanje i revitalizaciju zelenih površina, promociju društveno odgovornog odnosa prema zajednici i ujedno zdravim stilovima života naših građana.

15.11.2021|Categories: Aktivnosti, Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru, ZaNaslovnu|

Održana akcija ozelenjavanja dvorišnog prostora Opšte bolnice u Bijelom Polju

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma prof. dr Ratko Mitrović, v.d direktora Direktorata za ekologiju Dušan Bugarin sa saradnicima boravili su juče u Bijelom Polju. Oni su tom prilikom posjetili Opštu bolnicu u Bijelom Polju, u čijem je dvorištu posađeno preko 100 stabala u sklopu akcije “Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru”, koju sprovodi Agencija za zaštitu životne sredine u okviru obilježavanja 30 godina ekološke države Crne Gore. Akciji ozelenjavanja dvorišnog prostora bolnice, prisustvovali su i predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine Mervana Hadrović i Zoran Nišavić. 

Pomenuta akcija podržana je od strane opštine Bijelo Polje, Sekretarijata za stambeno-komunalnu djelatnost i Komunalnog preduzeća Lim (radne jedinice ,,Čistoća” i ,,Zelenilo”) , te preduzeća Agro kuća iz Berana, koje je obezbijedilo  10 sadnica kupastih tuja za dječiji vrtić u ovome gradu, dok je Agencija vrtiću poklonila fotografije prirode Crne Gore koje će krasiti enterijer vrtića, čineći ga  prijatnijim mjestom za boravak djece i vaspitača.

04.11.2021|Categories: Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru, ZaNaslovnu|

Nastavljeno ozelenjavanje dvorišnog prostora Kliničkog centra Crne Gore

U okviru kampanje „Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru“ koju je Agencija za zaštitu životne sredine u saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma pokrenula povodom 30.godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, juče su zaposleni u Agenciji uz pomoć firme ,,Zaštita prostora Crne Gore” ozelenjevali dvorišni prostor Kliničkog centra Crne Gore – lokacija eksterijer ,,Dječije bolnice”.

Zajedno sa pomenutim partnerom u akciji ozelenjavanja, dvorišni prostor ,,Dječije bolnice” oplemenjen je sa stotinak sadnica  ukrasnog bilja, drveća i grmlja.

Uz podsjećanje da je najveći bolnički centar u našoj zemlji bio prvi sa kojim je Agencija za zaštitu životne sredine sklopila saradnju u sklopu pomenute kampanje, započevši radove na uređenju dvorišnog prostora i uređenju bolničkog enterijera medicinskih ustanova u zemlji.

Ekološka kampanja „Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru“  ima za cilju oplemenjivanje i revitalizaciju zelenih površina, promociju društveno odgovornog odnosa prema zajednici ujedno i zdravim stilovima života naših građana.

02.11.2021|Categories: Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru, ZaNaslovnu|

U prostorijama Agencije za zastitu životne sredine potpisan Ugovor o finansijskoj podršci na osnovu kojeg će kompanija CRBC sa 35 hiljada eura podržati ekološki projekat “Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru”

Danas je u prostorijama Agencije za zastitu životne sredine potpisan Ugovor o finansijskoj podršci, na osnovu kojeg će kompanija CRBC sa 35 hiljada eura podržati realizaciju projekta “Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru”, koji je pokrenut u cilju obilježavanja 30 godina od proglašenja ekološke države.

Ugovor o finansijskoj podršci danas su potpisali generalni direktor kompanije CRBC Montenegro Hei Šićijang i vršilac dužnosti direktora Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić.

Projekat „Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru“, koji je Agencija pokrenula u saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, označiće ne samo obilježavanje tridesetogodišnjice od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, već će biti jedan veliki doprinos u sprovođenju aktivnosti koje će nas promovisati u skladu sa usvojenom Deklaracijom. Jedan od prioritetnih ciljeva je uređenje dvorišta Univerziteta Crne Gore, a važnost navednog prepoznala je kompanija CRBC kao društveno-odgovorni subjekt, koji će svojim doprinosom iskazati važnost kontinuirane brige o životnoj sredini i poštovanju ekoloških standarda i obezbijediti sredstva u iznosu od 35 hiljada eura. Od navedenih sredstava izvršiće se radovi na uređenju, uključujući sadnju trave i drugih autohtonih biljnih vrsta, kao i obezbjeđenje parkovskog mobilijara – saopštio je vršilac dužnosti direktora Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić.

Direktor Agencije se zahvalio kompaniji CRBC što je prepoznala značaj promocije zelene energije i zdravog okruženja, dodajući da vjeruje da će Agencija i CRBC zajednički raditi na promociji razvijanja pojedinačne i kolektivne svijesti o važnosti kvaliteta prirode za javno zdravlje, na koje nas je upozorilo i ovo vrijeme pandemije.

Iz kompanije CRBC poručuju da, kao subjekt koji posluje u Crnoj Gori, brinu i o dobrobiti zajednice.

– Kroz ovu finansijsku podršku želimo da doprinesemo Crnoj Gori kao ekološkoj državi i pomognemo njenim institucijama u naporima da kreiraju što veći broj zelenih površina, koje mogu koristiti svi građani. CRBC je građevinska kompanija, ali je ekologija samim tim za nas važnija i trudimo se da zaštita životne sredine bude dio svih naših poslovnih aktivnosti –  naveo je generalni direktor kompanije CRBC Montenegro Hei Šićijang.

29.10.2021|Categories: Aktivnosti, Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru, ZaNaslovnu|

Ozelenjen dvorišni prostor bolnice u Brezoviku

Agencija za zaštitu životne sredine u saradnji sa NVO ,,Društvo mladih ekologa iz Nikšića (DMEN)“ organizovalo je juče, u okviru kampanje “Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru”, ozelenjavanje dvorišnog prostora specijalne bolnice za plućne bolesti „Dr Jovan Bulajić“ u Brezoviku  kod Nikšića sa 100 sadnica autohtonih vrsta biljaka.

Tom prilikom Miodrag Karadžić, predsjednik DMEN-a, je saopštio: ,,da će u sklopu pomenute kampanje u Nikšiću biti obuhvaćena i dvorišta Opšte bolnice i Doma zdravlja. Prvo smo izabrali Brezovik jer je tu potrebna i najveća količina stabala, bez obzira što se za Brezovik kaže da je zelena oaza”.

Nikola Raičević, iz Agencije za zaštitu životne sredine, kazao je: ,, da je fokus kampanje ozelenjavanje površina javnih zdravstvenih ustanova. Završili smo jednim dijelom sjeverne opštine, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane. Cilj nam je da posjetimo Klinički centar Crne Gore i da se posvetimo i primorju. Agencija je svakako uvijek bila partner nevladinom sektoru, građanima dobre volje, tako da ćemo i dalje nastaviti da sprovodimo akciju i da se odazivamo na sve moguće humanitarne akcije“.

Glavna sestra bolnice u Brezoviku, Slađana Soldo, izjavila je: ,,da je akcija došla u pravom trenutku imajući u vidu starost postojećeg drveća, navodeći da su ranije gajili tradiciju da veliki dio bolničkog kruga bude pošumljen, ozelenjen prije svega zimzelenim drvećem, zahvalivši se na kraju Agenciji za zaštitu životne sredine, NVO ,,Društvu mladih ekologa”, Komunalnom preduzeću, privatnicima, kao i Samostalnoj izviđačkoj četi „Tibor“, koji su učestvovali u akciji”.

29.10.2021|Categories: Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru, ZaNaslovnu|

Očišćen i ozelenjen dvorišni prostor Kliničkog centra Crne Gore

Prošle nedjelje, predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine uz pomoć firme ,,Zaštita prostora Crne Gore” i zatvorenika Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija(ZIKS-a),  uklanjali su sasušena stabla i  vršili pripremu terena za faznu sadnju u bolničkom krugu Kliničkog centra Crne Gore.

Uz podsjećanje da je najveći bolnički centar u našoj zemlji bio prvi sa kojim je Agencija za zaštitu životne sredine sklopila saradnju u sklopu kampanje “Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru” započevši radove na uređenju dvorišnog prostora i uređenju bolničkog enterijera.

Zajedno sa pomenutim partnerima u akciji, eksterijer bolnice oplemenjen je sadnicama autohtohih vrsta biljaka.

21.10.2021|Categories: Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru, ZaNaslovnu|