Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru

Home/Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru
Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru2021-09-04T13:40:10+01:00

U Podgorici održana ekološka akcija ozelenjavanja Srpske gore

Na inicijativu mještana naselja Srpska, danas je  na lokalitetu Srpska gora održana ekološka akcija ozelenjavanja pomenutog prostora. U akciji su pored zaposlenih u Agenciji za zaštitu životne sredine učestvovali mještani naselja Srpska, predstavnici Gradske opštine Golubovci te nastavnici i učenici OŠ,,Vladika Danilo” iz Srpske. 

Pošto je okolni lokalitet prethodno od strane “Čistoća” d.o.o. Podgorica očišćen od raznih vrsta kabastog i građevinskog otpada  pristupilo se ozelenjavanju Srpske gore sa više desetina sadnica autohtonih vrsta biljaka, u prvom redu hrasta. 

Pozdravljajući učesnike akcije dr Marija Ćosović iz Agencije za zaštitu životne sredine, je istakla : ,,da je danas vršeno ozelenjavanje Srpske gore autohtonim sadnicama, na način što je vršeno presađivanje iz pregustoga sklopa vegetacije hrastova na zone koje su opožarene i devastirane. Navodeći dalje da je na ovome mjestu hrast,  autohtona vegetacija koja je od izuzetnog značaja za biodiverzitet”. 

Ispred mještana prisutne je pozdravio Mladen Terzić koji je saopštio: ,,da ovakvim akcijama, iako se one sprovode na lokalu građani i mladi ljudi mogu da podignu ekološku svijest  zajednice, dajući primjer drugim akterima, nastojeći da ih motivišemo kako bi se oni dalje organizovali  i uključili u slične akcije, tj. kako bi sredili bar djelić svoje životne sredine,  izražavajući nadu da će se sa ovakvom praksom nastaviti i ubuduće ”.

Realizacijom pomenute aktivnosti  nastojalo se dati doprinos očuvanju prirode u našoj zemlji, doprinijeti opštoj ekološkoj edukaciji, te podizanju ekološke svijesti svih socio-uzrasnih kategorija stanovništva.

Agencija za zaštitu životne sredine će i u buduće nastaviti da realizuje i podržava ovakave i slične projekte, a sve u cilju promocije i afirmacije životne sredine u Crnoj Gori, uz podsjećanje da se pomenuta aktivnost realizuje u okviru kampanje: ,, Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru” . 

Akcija koja je bila  ekološkog i edukativnog karaktera, podržana je i od strane Ministarstva ekologije,prostornog planiranja i urbanizma.

 

11.05.2022|Categories: Aktivnosti, Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru, ZaNaslovnu|

Akcija ozelenjavanja u JPU ,,Bosko Buha” u Rožajama

Juče je u Rožajama uspješno realizovana akcija ozelenjavanja dvorišta u JPU ,,Bosko Buha”.
Agencija za zaštitu životne sredine je u saradnji sa Upravom za šume Crne Gore i donatorima, tom prilikom obezbijedila preko 70 različitih vrsta sadnica, uz podsjećanje da su akciju za potrebe pomenutog vrtića, inicirale Srednja stručna škola i Gimnazija  ,,30 septembar” iz Rožaja.

Povod za organizaciju ovoga događaja je obilježavanje Dana planete Zemlje.

28.04.2022|Categories: Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru, ZaNaslovnu|

JAVNI POZIV OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA

U nastavku akcije obilježavanja 30 godina donošenja  Deklaracije o ekološkoj državi, potpisane  20 septembra 1991.godine,Agencija za zaštitu životne sredine , objavljuje

JAVNI POZIV

OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA

 Za podnošenje prijava za učestvovanje u ekološkim aktivnostima  ZA LJEPŠU I ZDRAVIJU CRNU GORU i to:

I  Ozelenjavanje  ŠKOLSKIH dvorišta koje će doprijeniti boljim uslovima budućih generacija,kao i edukaciji građana Crne Gore.

PRAVO UČEŠĆA

Prava učešća imaju sve osnovne i srednje škole na teritoriji Crne Gore

Javni poziv možete preuzeti OVDJE.

11.04.2022|Categories: Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru, ZaNaslovnu|

Održana velika ekološka akcija ozelenjavanja u Ulcinju

POSAĐENO 1.200 SADNICA

 

Agencija za zaštitu životne sredine u saradnji sa Opštinom Ulcinj i NVO Dr. Martin Schneider-Jacoby Association- MSJA uz podršku kompanije Coca-Cola HBC Crna Gora,  realizovala je danas u okviru kampanje “Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru”, ozelenjavanje Bulevara Teuta i dijela Štoja – put prema Adi – Rogac.

 

Posađeno je 1.200 sadnica, i to autohtonih vrsta: crnike (Quercus ilex), rogača (Ceratonia siliqua) i oleandra, te alohtonih (nezavičajnih) biljaka krupnolisna magnolija i fotinija.

 

Potpredsjednica opštine Ulcinj Hatidža Đoni saopštila je da sa velikim zadovoljstvom učestvuje na ovom projektu, koji značajno doprinosi očuvanju životne sredine. “Kao lokalna samouprava, uvijek smo spremni da podržimo ove projekte i aktivno učestvujemo u njima sa našim preduzećima”, poručila je Đoni.

 

Kroz akciju “Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru” uz podršku velikog broja donatora i prijatelja, do sada je zasađeno preko 5.500 sadnica širom zemlje. 

 

V. d. direktora Agencije za zaštitu životne sredine dr Milan Gazdić kazao je da će ta akcija biti nastavljena i sljedeće godine. “Kad je Ulcinj u pitanju, pored današnje akcije, skoro cijelu opštinu Ulcinj smo prošle godine pokrili Natura 2000 mrežom, a sljedeće godine radićemo na zaštiti područja Valdanosa i to će nam biti prioritet”, rekao je Gazdić.

 

Današnju akciju podržala je donacijom sadnica i kompanija Coca-Cola HBC Crna Gora. Menadžerka za javne i regulatorne poslove u kompaniji Coca-Cola HBC Srbija i Crna Gora Tisa Čaušević kazala je da ova kompanija veliku pažnju posvećuje održivosti u poslovanju, kako na globalnom, tako i na lokalnom nivou, gdje su najviše fokusirani na zaštitu životne sredine, koja je izuzetno kompleksna oblast i sva pitanja zahtijevaju međusektorsku saradnju.

Raduje me što nas je sve iz različitih sektora okupila jedna ovakva inicijativa, kojom građanima i opštini Ulcinj poklanjamo oko 1.200 sadnica, koje će ne samo dodatno uljepšati grad, već uticati i na više novog kiseonika, čistiji vazduh i generalno borbu sa klimatskim promjenama”, saopštila je Čaušević.

 

Izvršna direktorica Dr. Martin Schneider-Jacoby Association-MSJA Zenepa Lika zahvalila je partnerima na izboru Ulcinja za akciju ozelenjavanja. “Ovo je specifično područje, jer sa jedne strane imamo ulcinjsko polje, svojevremeno pluća grada, a s druge strane Đerane, tako da između kreiramo jednu malu zelenu oazu. Drago mi je i što su se akciji priključili srednjoškolci iz škole ,,Bratstvo i jedinstvo”, jer naša omladina vidi potrebu za ovakvim aktivnostima. Zelene površine i parkovi nisu samo to – to su i mjesta za socijalizaciju, razmjenu ideja i jedan bolji i kvalitetniji život”, navela je Lika.

 

U akciji sadjenja učestvovali su i zaposleni Agencije za zaštitu životne sredine, lokalno komunalno preduzeće, Coca-Cola volonteri, kao i  studenti odsjeka za životnu sredinu – Metalurško-tehnološkog fakulteta i učenici gimnazije iz Ulcinja.

24.12.2021|Categories: Aktivnosti, Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru, ZaNaslovnu|

Održana druga faza ekološke akcije ozelenjavanja dvorišnog prostora Rektorata Univerziteta Crne Gore

Zaposleni u Agenciji za zaštitu životne sredine, Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Rektorata Univerziteta Crne Gore, juče su u Podgorici na lokaciji iza zgrade Rektorata, realizovali drugu fazu ekološke akcije ozelenjavanja dvorišnog prostora.

Tom prilikom pomenuti lokalitet oplemenjen je sa više od 100 sadnica maslina, četinara i drugih vrsta biljaka.

Pomenuta akcija, realizovana je  uz pokroviteljstvo kompanije CRBC.

Akcija se sprovodi u okviru kampanje „Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru“ koju je Agencija za zaštitu životne sredine u saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma pokrenula povodom 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom.

Podsjećamo, ekološka kampanja „Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru“ ima za cilj oplemenjivanje i revitalizaciju zelenih površina, promociju društveno odgovornog odnosa prema zajednici i ujedno zdravim stilovima života naših građana.

17.12.2021|Categories: Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru, ZaNaslovnu|

Održana ekološka akcija ozelenjavanja dvorišnog prostora Rektorata Univerziteta Crne Gore

Danas je u Podgorici na lokalitetu iza zgrade Rektorata Univerziteta Crne Gore, održana ekološka akcija ozelenjavanja dvorišnog prostora Rektorata.

Akcija koja se realizovala uz pokroviteljstvo kompanije CRBC, organizovana je od strane Agencije za zaštitu životne sredine i Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Tim povodom medijima su se obratili:

  • dr Ratko Mitrović, ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma,
  • dr Milan Gazdić, v.d. direktora Agencije za zaštitu životne sredine i ,
  • dr Vladimir Božović, rektor Univerziteta Crne Gore.

Pozdravljajući prisutne, ministar ekologije prostornog planiranja i urbanizma prof. dr Ratko Mitrović je iskazao zahvalnost kompaniji CRBC na izdvojenoj donaciji sredstava za realizaciju kampanje „Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru“, ističući da se pomenutom kampanjom ujedno i akcijom ozelenjavanja dvorišnog prostora Rektorata Univerziteta Crne Gore koji će po njegovim riječima biti jedan od najljepših parkova u Glavnom gradu, željela izraziti zahvalnost zdravstvenim radnicima na svakodnevnoj borbi koju vode protiv aktuelne pandemije korona virusa. Navodeći do sada realizovane akcije, kao što je ozelenjavanje eksterijera Kliničkog centra Crne Gore, opštih bolnica u Beranama, Bijelom Polju i Pljevljima, te da je u planu sprovođenje istih akcija u Baru i Ulcinju. Ministar je takođe podsjetio da je nedavno u blizini Podgorice obnovljena šuma sa 1600 sadnica autohtonih biljnih vrsta, te da će se ovaj proces nastaviti u kontinuitetu, obzirom da ima veliki broj donatora koji žele da Crna Gora izgleda ljepše.

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović, je istakao: „da se radi o vrlo kompleksnom i značajnom projektu za Univerzitet Crne Gore i širu društvenu zajednicu, jer bi ovaj lokalitet trabalo da predstavlja  pluća ovog dijela grada. UCG radi intenzivno na obogaćivanju svojih sadržaja i u toj sferi ekološke prepoznatljivosti, a današnja akcija predstavlja jedan veliki iskorak u životu Univerziteta i šire zejednice, čime će dvorišni prostor Univerziteta zasigurno biti jedan impresivan park i zelena površina koja može da bude kao Central park, koji će raspolagati sa rasvjetom i drugim pratećim sadržajima“.

dr Milan Gazdić, v.d. direktora Agencije za zaštitu životne sredine je saopštio: „da će ozelenjavanje dvorišnog prostora Univerziteta Crne Gore trajati najmanje 7-8 dana i tom prilikom biće zasađeno 1050 sadnica, koje su prilagođene ovom prostoru, te da će tu biti zastupljeno oko 15 vrsta biljaka”. Komentarišući slučaj krivolova kada je ustrijeljen jelen u Nacionalom parku, dr Milan Gazdić v.d.direktora Agencije za zaštitu životne sredine je istakao: ,, da pomenuti slučaj nije u nadležnosti Agencije i resornog ministarstva, već drugih institucija. Agencija je nedavno pokrenula projekat postavljanja kamera u šumama širom Crne Gore, tako da ćemo na taj način biti u prilici da snimimo sve nelegalne aktivnosti koje ćemo dalje distribuirati nadležnim organima. Ova aktivnost se realizuje u okviru projekta Natura 2000, gdje je cilj mapiranje i identifikacija divljači u zemlji“.

Pomenuti lokalitet je oplemenjen sa 30 platana, dok će se ostale sadnice (raznih vrsta biljaka) njih 1020, zasaditi naknadno po fazama, i to nakon stabilizacije vremenskih prilika.

Akcija se sprovodi u okviru kampanje „Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru“ koju je Agencija za zaštitu životne sredine u saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma pokrenula povodom 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom.

Još jednom podsjećamo, ekološka kampanja „Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru“ ima za cilj oplemenjivanje i revitalizaciju zelenih površina, promociju društveno odgovornog odnosa prema zajednici i ujedno zdravim stilovima života naših građana.

15.11.2021|Categories: Aktivnosti, Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru, ZaNaslovnu|