U okviru Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata programa prekogranične saradnje Interreg IPA VI-A IPA Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027,  #epamontenegro učestvuje kao partner na projektu – i , za oblast prilagođavanja klimatskim promjenama i prevenciji rizika od katastrofa.

Projekat – ima za cilj unapređenje nadzora kvaliteta unutrašnjih voda i procedura inspekcije koristeći modele vještačke inteligencije (AI) i hibridno prikupljanje podataka sa različitih geoprostornih senzora (integracija više senzora). Vodeći partner je Institut „Ruđer Bošković” iz Zadra, a partneri na projektu pored nas su i Javno poduzeće „Park prirode Hutovo blato” d.o.o. Čapljina, Sveučilište u Zadru, i kolege iz Crne Gore – Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.

Opšti cilj projekta je uspostavljanje i proširenje sistema za praćenje polena i sprečavanje daljeg širenja alergenih biljaka i invazivnih stranih vrsta (IAS). Vodeći partner je Zavod za javno zdravstvo Zadar, dok su Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore i JNU Institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske partneri na projektu.

Ovaj značajan korak potvrđuje našu posvećenost izvrsnosti i našu sposobnost da se istaknemo u regionalnom i međunarodnom kontekstu. Projekti koje smo osigurali ne samo da donose koristi za našu Agenciju, već i za cijelu zajednicu, otvarajući vrata za nove prilike i jačanje saradnje sa našim partnerima.