Dana 15.04.2024.g. u sklopu aktivnosti planiranih programom rada za 2024.godinu, Regionalna kancelarija Agencije za zastitu životne sredine u Beranama realizovala je edukativnu radionicu: ,,Posadi sam i posmatraj’“ u  OŠ ,,Radomir Mitrović ‘’

Učenici nižih razreda,  imali su  priliku da se upoznaju sa vrstama začinskog bilja, kako ih uzgajati i razmonožavati – i to od sjemena do odraslih biljaka,   te kako oplemeniti njihov  školski atrijum.

To je bila prilika, da se djeca kroz radionicu nauče i postanu svjesni značaja njihovog ličnog doprinosa,  bilo da je u pitanju sadnja ljekovitog i začinskog bilja,  cvijeća i drveća, zatim da se edukuju o važnosti odlaganja otpada na propisan način, ali i to –  kako akcije poput čišćenja  predstavljaju važnu kariku za zdrav i kvalitetan život sadašnjih i budućih generacija.

Nakon održane radionice, učenici su posadili različite vrste začinskog i ljekovitog bilja, bosiljak, matičnjak, žalfiju, ruzmarin, lavandu i mirođiju, te naučili kako da pravilno brinu o njima, obzirom na značaj i važnost biljaka za životnu sredinu uopšte.