Direktor Agencije za zaštitu životne sredine dr Milan Gazdić ugostio je juče nj.e. gospođu Anne Marie Maskay, ambasadorku Republike Francuske u Crnoj Gori, i tom prilikom razgovarao o potencijalnoj budućoj saradnji u oblastima održivog razvoja, zaštite prirode i borbe protiv ekološkog kriminala.

Teme koje su obuhvatile razgovore uključivale su i obnovljive izvore energije, očuvanje šuma, zaštitu rijeka, kao i druge zajedničke projekte.

Najvažnija tačka sastanka bila je dogovor oko organizacije velike konferencije sredinom 2024. godine na temu zaštite mora i okeana. Ova konferencija će okupiti različite aktere iz Crne Gore i imaće za cilj pripremu zajedničkih inicijativa i preporuka koje će biti predstavljene na UN samitu o okeanima i klimi (ONOC 3) u Nici, zakazanom za jun 2025.godine.

Ambasadorka Republike Francuske naglasila je važnost očuvanja morske sredine, posebno u kontekstu Crne Gore kao obale Jadranskog mora.

Takođe, na sastanku je  razgovarano  i o konferenciji koju organizuje ambasada Francuske u Hrvatskoj u Plitvicama, a koja se bavi jačanjem borbe protiv kriminala u životnoj sredini za države jugoistočne Evrope. Uz podsjećanje da će Crna Gora aktivno učestvovati u ovoj inicijativi koja se održava od 13. do 16. 11. 2023.g., dok će državu tom prilikom predstavljati Agencija za zaštitu životne sredine.

Ovaj sastanak predstavlja korak naprijed u razvoju odnosa i saradnje između Crne Gore i Republike Francuske, u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja, dok će detalji o konkretnim projektima i inicijativama tek biti razrađeni.