Preko 25 hiljada učenika/ca iz 39 ustanova sakupilo skoro 68 tona otpada

U Zavodu za školstvo Crne Gore održan je sastanak povodom završetka nagradnog konkursa – ekološke akcije „Zajedno za IDEAlnu okolinu“. Komisija koju su činili predstavnici brenda IDEA, odnosno kompanije Mercator – CG i partnerskih institucija: Agencije za zaštitu životne sredine, Zavoda za školstvo i Ispitnog centra, vrednovala je dostavljene prijave za učešće na nagradnom konkursu. U ovoj ekološkoj akciji učestvovalo je 39 vaspitno-obrazovnih ustanova, odnosno 25.349 učenika/ca, i tom prilikom je prikupljeno 67.993 kg otpada.

Komisija je razmotrila sve pristigle prijave i konstatovala da su 35 škola i dvije predškolske ustanove dostavile prijave u predviđenom roku, a dvije prijave koje su pristigle nakon isteka konkursa nijesu bodovane. Na sastanku je konstatovano i da je jedan broj škola sakupljao otpad (željezo) koji nije bio obuhvaćen pravilma konkursa. Takav otpad nije vrednovan, dok je ostatak prijave koji je sadržao navedene vrste otpada uzet dalje u razmatranje. Ustanovama koje su u cjelosti ispoštovale proceduru konkursa, uključujući pravilnu selekciju otpada, a kojih je bilo 21, duplirani su bodovi.

U narednom periodu biće organizovano svečano uručivanje nagrada pobjednicima ovog takmičenja, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Komisija je izuzetno zadovoljna odzivom, te je još jednom iskazala uvjerenje da će ovaj projekat biti realizovan i u narednom periodu, kao i da će postati jedna lijepa tradicija koja će umnogome uticati na kreiranje dobrih navika kod djece i mladih.