23.10.2023.g.  Ekološka akcija čišćenja lokacije u blizini vodoizvorišta Mareza u Podgorici

Agencija za zaštitu životne sredine i Zaštita Prostora CrneGore u saradnji sa opštinom Danilovgrad, preduzećima DOO Čistoća Podgorica, Vodovod i kanalizacija DOO Podgorica, Zelenilo doo Podgorica, Regionalni vodovod Crnogorsko primorje d.o.o. Budva te volonterima pokreta Ecopatriotizam, Coca-Cola HBC Crna Gora, organizovaće u ponedeljak  23.10.2023.g. veliku ekološku akciju čišćenja,  na potezu od magistralnog puta Podgorica-Žabljak koji vodi do vodoizvorišta Mareza.

Tom prilikom medijima će se kod spomenika na Marezi, gdje predviđeno mjesto okupljanja učesnika sa početkom u 09:00h,obratiti:

Dr Milan Gazdić, direktor Agencije za zaštitu životne sredine,

Aleksandar Grgurović, predsjednik opštine Danilovgrad, i

Mirko Vukčević, predsjednik Odbora direktora preduzeća Vodovod i kanalizacija DOO Podgorica.

Događaj se organizuje sa ciljem uređenja prostora i podizanja svijesti o očuvanju životne sredine kod naših građana.

Motiv za organizaciju ove ekološke akcije je sve prisutniji  problem generisanja svih vrsta otpada na ovom lokalitetu, te njegov negativni uticaj na životnu sredinu.

Planirano je da se čisti  uz sami put, koji namjeravamo da oslobodimo od različitih vrsta otpada.

Podsjećamo javnost, da Vodoizvorište Mareza kao najznačajnije vodoizvorište u Glavnom gradu, vodom snabdijeva preko 60% građana Podgorice, kao i da vodu sa Mareze koristi  i dio  građana Danilovgrada.

Trenutno stanje, kao i posljednji izvještaji Evropske Komisije o napretku Crne Gore, prepoznali su  problem upravljanja otpadom, kao jednim od najvećih ekoloških problema u zemlji.

Vjerujemo da će planiranja ekološka akcija, poslužiti kao pozitivan primjer našem kontinuiranom nastojanju u rješavanju ekoloških problema i problema otpada.

Takođe, kombinacija zajedničkih aktivnosti i javnog dijaloga svakako je najbolji način za jačanje partnerstva između građana i nadležnih institucija, ali i svojevrstan podsjetnik da za kvalitet životne sredine odgovornost snosimo svi, i pojedinačno i kao društvo u cjelini.


Kontakt za medije:

mr Bojan Bašanović, savjetnik za komunikaciju – Agencija za zaštituživotne sredine  

T: 020 446 511; M: 067 86 01 05, E: bojan.basanovic@epa.gov.me; W: www.epa.org.me