Povodom jubileja 15 godina od osnivanja i rada Agencije za zaštitu životne sredine kao i jubileja 32. godine od donošenja Deklaracije o ekološkoj državi, u Nacionalnom parku “Prokletije” u periodu od 20. do 22. septembra ove  godine organizovana je međunarodna naučna konferencija pod nazivom: “Zaštita prirode i životne sredine, stanje, značaj i perspektive”.

Konferenciju je otvorio predsjednik Crne Gore, mr Jakov Milatović, koji je obrativši se video porukom, na samome početku čestitao zaposlenima u Agenciji  ovaj značajan jubilej a građanima Crne Gore najznačajniji ekološki praznik, dalje istakavši  značaj očuvanja prirode i ekološki održivog razvoja. Podsjetio je na obaveze koje je država preuzela prije 32 godine i istakao da je važno sagledati dosadašnje uspjehe, ali i greške kako bismo bolje koristili svoja iskustva za dobrobit svih građana i budućih generacija. Predsjednik Milatović, je naglasio da, iako su ekonomske ambicije često dominirale, vjeruje da nije prekasno da se očuva prirodna sredina Crne Gore.

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović, istakla je važnost usvajanja i sprovođenja ekoloških standarda. Smatra da Crna Gora ima potencijal da postane pravi primjer ekološke države, ali to zahtijeva vrijeme, resurse i posvećenost. Konferenciju je nazvala važnim forumom za razmjenu znanja i iskustava, naglašavajući da je nauka osnov za održivi razvoj i da bez naučnih pokazatelja i istraživanja ne može biti efikasne politike zaštite životne sredine. Ministarka je takođe podijelila sa učesnicima, konkretne aktivnosti Ministarstva u oblasti zaštite životne sredine, uključujući donošenje planova upravljanja zaštićenim područjima i borbu protiv nelegalne eksploatacije prirodnih resursa. Dodala je da će naredne godine biti ključne za rješavanje problema sa otpadom.

Dr Milan Gazdić, direktor Agencije za zaštitu životne sredine,  izrazio je zadovoljstvo velikim brojem naučnih radova koji su pristigli u Agenciju te velikim brojem učesnika, koji će prezentovati svoje naučne i stručne radove na konferenciji. Naglasio je da uticaj čovjeka na životnu sredinu postaje sve ozbiljniji problem, s obzirom na promjene klime i prirodne katastrofe. Gazdić je istakao da je vrijeme za akciju sve manje i da je potrebno staviti struku i nauku na prvo mjesto pri donošenju odluka,pohvalivši zajedničke napore institucija, ekoloških aktivista i naučnika u rješavanju nagomilanih ekoloških problema u Crnoj Gori. Direktor Gazdić, je posebno istakao uspjehe u zaustavljanju ilegalne eksploatacije šljunka iz Morače, borbu protiv krivolova na Skadarskom jezeru, i prvo izdavanje crvenih listi zaštićenih vrsta u zemlji, naglasivši  da zaštita prirodnih resursa i održivi razvoj treba da budu prioritet, jer nema razvoja na uništenoj planeti.

Nihad Canović, predsjednik opštine Plav, pozdravljujući prisutne izrazio je zadovoljstvo održavanjem naučnog skupa baš u NP Prokletije, Plavu i Gusinju. On se složio sa direktorom Agencije, da ovaj nacionalni park nije dovoljno afirmisan i da zaslužuje veću pažnju i podršku kako bi se istakle sve njegove prirodne ljepote i resursi.

Canović je dalje apelovao na sve prisutne da se zajedno angažuju u rješavanju ekoloških problema, posebno se osvrnuvši na Plavsko jezero, istaknuvši da je to pitanje koje se tiče cijele Crne Gore, a ne samo opštine Plav, kao i da  nedostaju finansijski, stručni i drugi kapaciteti da bi se riješio ovaj ekološki problem, i stoga očekuje hitno djelovanje svih nadležnih državnih organa.

Međunarodna naučna konferencija, okupila je stručnjake iz zemlje i inostranstva, donosioce politika i ekološke aktiviste koji su razgovarali o ključnim ekološkim pitanjima i dijelili svoja iskustva. Govornici su istakli važnost nauke, stručnosti i zajedničkog napora u zaštiti prirode i životne sredine.

Pomenuta konferencija predstavlja korak više ka boljem razumijevanju i rješavanju ekoloških izazova kako u Crnoj Gori, tako i u cijelom regionu i Evropi, a sve sa ciljem očuvanja prirode kako za sadašnje, tako i za buduće generacije.

Na kraju, koristimo priliku da se zahvalimo pokroviteljima: Ministarstvu ekologije prostornog planiranja i urbanizma, Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju, UNDP-u i projektu finansiranom od strane Zelenog klimatskog fonda (GCF) „Jačanje kapaciteta Crne Gore u oblasti integrisanja rizika od klimatskih promjena u proces planiranja“ – NAP , Centru za ekotoksikološka ispitivanja (CETI), GRAWE osiguranju a.d. iz Podgorice, kompaniji Aqua bianca, čija je voda bila zvanična voda Konferencije, firmama Red commerce i Frudo, firmi Hemosan iz Bara i  Fondu za zaštitu životne sredine, bez čije podrške, organizacija jednog ovakvog događaja zasigurno nebi bila uspješno realizovana.