Čast mi је i zadovoljstvo da vas pozdravim u ime Agencije za zaštitu životne sredine povodom obilježavanja 15 godina postojanja Agencije i 32. godine od proglašenja Crne Gore ekološkom državom. Smatrali smo da je najprikladniјi način da obilјežimo ovaj značajan jubilej upravo organizacija naučne konferencije „Zaštita prirode i životne sredine, stanje, značaj i perspektive”, kako bismo okupili eminentne stručnjake iz Crne Gore i regiona da kroz stručna razmatranja i diskusije sagledamo iskustva, te šta је do sada urađeno i sta može da se unaprijedi u oblasti zaštite životne sredine.

Zadovoljstvo nam je da ćеmo u ova tri dana imati priliku da čujemо oko 100 radova, odnosno prezentacija, te da imamo preko 150 učesnika iz Crne Gore i zemalja regiona. Stoga, želim da se zahvalim svima koji su se odazvali pozivu i uzeli aktivno učešće kroz prijavu radova i prezentacija, a takođe i svim članovima Počasnog, Naučnog, Organizacionog odbora, kao i samom Sekretarijatu.

Svjedoci smo da uticaj čovjeka na životnu sredinu usljed konstantne potrebe razvoja polako prelazi granice prihvatljivog i na takvu situaciju ukazuju svi relevantni globalni izvještaji već neko vrijeme kroz potvrđivanje prekomjernog i ubrzanog povećanja prosječnih temperatura, te ubrzanog iščezavanja vrsta kao posljedica promjena uslova na zemlji, a paralelno sa tim, nažalost, svjedoci smo i prirodnih katastrofa koje su razorne i koje nisu karakteristične za područја u kojima se javljaju – poput oluja sa kojima se suočavao i naš region ove godine. Zato vremena za djelovanje je sve manje i moramo odlučno i bezrezervno staviti struku i nauku na prvu liniju donošenja odluka po pitanju životne sredine i pronaći balans sa potrebama razvoja, ali uzimajući u obzir da profit ne može i ne smije biti na prvom mjestu jer štete od prirodnih katastrofa koje trpimo su daleko veće, nenadnoknadive i samim tim neuporedive. Jednostavno rečeno, nema razvoja niti opstanka na planeti gdje je priroda uništena. Zajednička misija i djelovanje kako nauke tako i instititucija i ekoloskih aktivista treba da bude zaštita prirodnih resursa kroz upornu i glasnu borbu da se postignu standardi koji ćе misiju ekološkog odnosno održivog razvoja staviti suštinski u prvi plan.

Sve pobjede koje smo imali prethodnih godina ostvarili smo zajedno. Upravo takva jedna zajednička borba je urodila plodom. Ministarstvo ekologije, Agencija, eko aktivisti, Nacionalni parkovi i drugi su uspjeli da se u prethodnoj godini izbore sa ilegalnom eksploatacijom šljunka iz Morače; Uspjeli smo zajedno da zaustavimo krivolov na Skadarskom jezeru;
Zajedno smo po prvi put u istoriji Crne Gore došli do prvih Crvenih lista zaštićenih vrsta;
Po prvi put ćemo jedino zajedničkim radom imati precizne granice i zone Nacionalnih parkova; Realizovali smo veliki projekat sanacije crnih ekoloških tačaka uz pomoć Svjetske banke; Ministarstvo je u prethodnoj godini pokrenulo pitanje aktivnosti na Solani, koja čine jednu trećinu obaveza prema poglavlju 27; Zajedničkim snagama smo u petoj brzini što se tiče uspostavljanja Naturu 2000 mreže, uskoro ćemo imati i prvi predlog.
I još mnogo toga je urađeno u prethodnoj godini. Agencija upravo kao partnera vidi sve vas i želi da kroz podršku unaprijedi svoj rad u toj zajedničkoj misiji kako ne bismo i dalje samo brojali godine od proglašenja ekološke države sa istim ili većim ekološkim problemima nego na samom početku.
U toj želji, nadam se da ćе i naučna konferencijа kojа je pred nama poslužiti kao izvor iskustava i ideja, te veza za zajedničko djelovanje.

Na kraju želim da naglasim da nismo slučajno izabrali NP „Prokletije” kao jedan od možda najmanje afirmisanih nacionalnih parkova u želji da nas izuzetna priroda ovog regiona Crne Gore dodatno inspiriše i iskonski vrati sebi.

Želim nam uspješan rad, povezivanje i uživanje u prirodnim ljepotama ovog kraja.

dr Milan Gazdić, direktor