Povodom jubileja 15 godina rada Agencije za zaštitu životne sredine kao i 32. godine od donošenja Deklaracije o ekološkoj državi,u Nacionalnom parku “Prokletije” u periodu od 20. do 25. septembra 2023. godine biće organizovana naučna konferencija pod nazivom: Zaštita prirode i životne sredine, stanje, značaj i perspektive” dogovoreno je juče na sastanku predstavnika Agencije i opština Plav i Gusinje.

Predsjednik Opštine Plav Nihad Canović je zahvalio direktoru Agencije Milanu Gazdiću i njegovom timu na odluci da Konferenciju organizuje u ovim krajevima, ističući ubjeđenje da će jedan ovako eminentan događaj afirmisati prirodne i društvene posebnosti ovog podneblja.

Predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić naglasila je da vjeruje da će ovakav događaj doprinijeti promociji razvojnih šansi Prokletija i da uspješnost projekta nije upitna.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine dr Milan Gazdić, je saopštio da zahvaljujući svojoj čudesnoj prirodi, beskrajnim zelenim površinama i fenomenalnim pogledom na planine koje ovaj predio okružuju, organizacija ovog događaja u Nacionalnom parku Prokletije, koji se proteže na teritoriji dviju opština Plav i Gusinje, je po svemu sudeći posebna. Navodeći da je ovaj kraj po njegovom mišljenju nepravdano zapostavljen obzirom na izuzetnu prirodu i resurse sa kojima raspolaže. Dalje dodajući da vjeruje da će se realizacijom ovog događaja, u kojem su učešće najavili najeminentniji domaći, regionalni i međunarodni eksperti koji se bave zaštitom prirode doprinijeti boljoj i prepoznatijoj ponudi ovog kraja te njegovoj boljoj turističkoj valorizaciji.

Na kraju, sagovornici su se saglasili da je prostor plavsko-gusinske doline, odnosno prirodni ambijent NP “Prokletije”, idealan za organizovanje događaja ovakvog tipa imajući u vidu očuvanost prirode kao i potencijale najmlađeg Nacionalnog parka u Crnoj Gori.