16 Septembar -Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača ove godine se obilježava pod motom “Montrealski protokol 35 godina globalne saradnje štiti život na zemlji”. Ovogodišnja tema prepoznaje širi uticaj koji Montrealski protokol ima na klimatske promjene i potrebu da se stvaraju  partnerstva i razvija globalna saradnja u cilju rješavanja klimatskih izazova i zaštite života na zemlji za buduće generacije.

Ove godine Agencija za zaštitu životne sredine učestvuje na “4. Stručni skup  sa međunarodnim učešćem iz oblasti klimatizacije, grijanja i hlađenja/energija A+”, koji organizuje Inženjerska komora Crne Gore/Strukovna komora mašinskih inženjera. Skup će se održati 15-16. septembra 2022. godine, u Hotelu “Ramada”, Podgorica. Učesnicima skupa će, kroz prezentaciju  i panel diskusiju, predstavnica Agencije, Tatjana  Boljević,  predstaviti aktivnosti i projekte na implementaciji Montrealskog protokola koji se realizuju u Crnoj Gori i  ukazati na značaj očuvanja ozonskog omotača.

Povodom 16 Septembra-Međunarodnog dana zaštite oznskog omotača u nastavku teksta poruka Generalnog Sekretara Ujedinjenih Nacija.

PORUKA GENERALNOG SEKRETARA POVODOM MEĐUNARODNOG DANA ZAŠTITE OZONSKOG OMOTAČA