Povodom zategnute situacije u Ukrajini crnogorski  tim za upravljanje JRODOS  sistemom  (Sistem za online podršku pri odlučivanju u radijacionim i nuklearnim prijetnjama) koji je još početkom ukrajinske krize stavljen je u 24/7 dežurstvo vrši svakodnevne simulacije na osnovu realnih vremenskih parametara.

Po zadnjim informacijama koje je saopštila Ukrajina Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju najnoviji incident koji se desio, prouzrokovao određenu štetu na  opremi za praćenje radijacije ali na sreću pojacane radijacije nije bilo.

Važno je istaći da, pod određenim meteorološkim uslovima, eventualni radioaktivni oblak bi mogao doći I do naše teritorije, a o njegovom obimu znali bi na osnovu simulacija i kasnijih mjerenja. Nakon simulacije bi bile preduzete mjere I obaviješteno stanovništvo o tome kojih pravila treba da se pridržava kako bi eventualne posledice bile manje.

Trenutno stanje radioaktivnosti u Crnoj Gori je isto kao i prije ratnih dejstava na teritoriji Ukrajine i svakodnevno se prati.