Ljepota je u oku posmatrača a putni pravac DG-NK-ŠN-ŽB je izuzetne ljepote, koja blijedi zbog velike količine otpada pored puta. Zato zavrćemo rukave i u ime Dana ekološke države čistimo tu trasu, jer može nam bit’! Tu trasu ali i rijeke jer one su našle svoj put do srca, a naš otpad je našao način da im preusmjeri pravac kretanja!
Dakle, počinje velika akcija građana “Novi list Crne Gore” jer stvarno je vakat da se okrene! Jedan naziv, više aktivnost i isti cilj- budućnost vrijedna čekanja!
Počinjemo 17. septembra sa Zero Waste Montenegro akcijama čišćenja obala kako bismo spasili rijeke i uljepšali im tok! Sortiranje i revizija otpada će se vršiti na 15 lokacija širom CG a na vama je da odaberete sebi najbližu i podržite #cleanupmontenegro priču! Par dana kasnije sa obala idemo na cestu i kupimo otpad iz višestrukih razloga:
– da spriječimo zagađenje tla;
– da spriječimo skupljanje svijesti;
– da spriječimo požare jer otpad je “šibica” kojoj ne treba piroman, već se sam po sebi pali u skladu sa visokim temperaturama;
– da spasimo što se spasiti da i može, a može se sve kad se hoće i to ćemo da dokažemo.
Dan ekološke države jeste praznik ali onaj sa radnom obavezom, koju smo shvatili ozbiljno i shodo tome ozbiljno pristupamo zadatku. Plan je sledeći i prilično je jasan: Prevoz i oprema za rad su obezbjeđeni svim učesnicima akcije a tog 20. septembra, kako otkuca 9h, krećemo sa dvije lokacije:
📍Podgorica, Agencija za zaštitu životne sredine
📍Žabljak, autobuska stanica
Po polasku koordinatori upoznaju učesnike sa planom delanja a dela se u paru i u prslucima kako bismo bili jasno vidljivi učesnicima saobraćaja. Očekujemo i upravu policije da se pobrine da nam kupljenje otpada prođe bezbrižno. Po kraju akcije svi idemo u pravcu Nikšića, gdje organizujemo druženje. Otpad se sortira na licu mjesta i deponuje u reciklažnom dvorištu, naknadno se vaga a novac dobijen od njegove reciklaže uplaćuje na žiro račun za pošumljavanje Crne Gore! Pošumljavamo da dišemo i da ne ostavljamo previše prostora klimatskim promjenama. Ne damo se!
Novi list Crne Gore, jer vakat je da se okrene.