Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, u saradnji sa Evropskom komisijom, održalo je prvu regionalnu TAIEX radionicu u Podgorici i oblasti monitoringa radioaktivnosti. Radionici su, pored predstavnika nadležnih institucija/administracija Zapadnog Balkana, prisustvovali visoki predstavnici Evropske komisije (DG NEAR, DG ENER, DG INTPA i JRC) i eksperti iz Belgije, Austrije i Hrvatske.

Radionicu je otvorila ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ana Novaković Đurović saopštivši da rat u Ukrajini obavezuje sve nas da zajednički jačamo nuklearnu sigurnost, zbog dobrobiti sadašnjih i budućih generacija. Kako je dodala, pored zaštite životne sredine i zatvaranja Poglavlja 27, Ministarstvo, u okviru svojih nadležnosti, daje snažan doprinos i u okviru Poglavlja 15 -Energetika kako bismo ojačali režim zaštite od jonizujućeg zračenja, radijacione i nuklearne sigurnosti i bezbjednosti.

Direktor za Istočno susjedstvo i izgradnju institucija i predstavnik Evropske komisije, Lorens Meredit, saopštio je da je zadovoljan što radionica okuplja eksperte članica EU i zemlje Zapadnog Balkana kako bi razmijenili znanja, iskustva i dobru praksu. “Radionica ove vrste može predstavljati dodatni podsticaj i korak bliže ka Evropskoj uniji za zemlje Zapadnog Balkana”, poručio je tokom izlaganja.

Cilj regionalne radionice je: analiza stanja u obavljanju monitoringa radioaktivnosti životne sredine; prepoznavanje potreba za daljim jačanjem administrativnih i tehničkih kapaciteta za sprovođenje monitoringa u državama Zapadnog Balkana u skladu sa obavezama iz pravne tekovine Evropske unije; jačanje regionalne saradnje i umrežavanja u oblasti radijacione i nuklearne sigurnosti, kao i razmjena iskustava.

Radionicom predsjedava Tamara Đurović, rukovoditeljka Direkcije za vazduh, vodu i zemljište u MEPPU.