Povodom 5.juna –Svjetskog dana zaštite životne sredine juče je kancelariji Agencije za zaštitu životne sredine u Beranama – upriličena posjeta  učenika  JU OŠ „Vuk Karadzić“ iz pomenutog grada.

Učenici 7 razreda  osnovne škole „Vuk Karadžić“ su sa svojom nastavnicom biologije Aleksandrom Šćepanović učestvovali u takmičenju „Škole u akciji za reciklažu“ i plasirali se među 12 najbolje nagrađenih škola u Crnoj Gori, dok je na takmičenju učestvovalo 52 crnogorske škole.

Tokom posjete Agenciji , ukazano je u prvom redu  na važnost obilježavanja 5.juna-Svjetkog dana zaštite životne sredine. Učenici su imali priliku da se upoznaju  sa   radom  i nadležnostima Agencije, gdje sui m predstavljene aktivnosti i napori koje Agencija kao institucija ulaže kako bi brigom i  posvećenošću prirodi, napravili korak dalje ka održivoj budućnosti.

Sa predstavnicom škole i đacima, razgovaralo se i o budućim zajedničkim aktivnostima, njihovoj privrženosti ekologiji i zaštiti životne sredine, dogovorajući  zajedničke aktivnosti u narednom periodu. Kao nagradu za učešće na konkursu i njihov visok plasman na pomenutom takmičenju,  od Agencije za zaštitu životne sredine   uručena im je publikacija: ,,Crna Gora između planina i mora, pejzaž i biodiverzitet”.

Povodom Evropske zelene nedelje, kao i Svjetskog dana zaštite životne sredine, u prostorijama Agencije za zaštitu životne sredine u Beranama, izložen je  eksponat prve bijele rode koja je nakon 116 godina (od 1896g.) došla i nastanila se u Crnoj Gori.

Izložbu eksponata prve rode u Beranama, već uveliko prepoznatog naziva Perko Rodić omogućilo je Udruženje građana Berana i g. Ado Softić,  koji prati dolazak roda od njihovog prvog nastanjenja 2012.godine, i istu je moguće vidjeti do kraja juna 2022.god u prostorijama Agencije u Beranama.

Kao poklon za ,,Zelenu biblioteku” Agencije  od Udruženja građana Berana dobijena je knjiga: ,, Čudesni suncokret u bašti pješadijskog puka”, autora g.Adema Ada Softića.