Danas je u  Podgorici u organizaciji Agencije za zaštitu životne sredine održana press konferencija povodom  izlaska iz štampe publikacije: ,,Crvena lista ptica Crne Gore”, autora Darka Saveljića, Bojana Zekovića, Marije Šoškić Popović, Nikole Novovića i Jovane Drobnjak.

Na press konferenciji su govorili:

  • Ana Novaković Đurović, ministarka ekologije prostornog planiranja i urbanizma,
  • dr Milan Gazdić, direktor Agencije za zaštitu životne sredine i,
  • Bojan Zeković, jedan od autora publikacije.

Ana Novaković Đurović, ministarka ekologije prostornog planiranja i urbanizma, je tom prilikom istakla: ,, da je izuzetno raduje činjenica da je sačinjen prvi korak ka dugo očekivanom cilju, a to je pokretanje institucionalne zaštite ptica koje su, prema međunarodnim kriterijumima, ugrožene ili kojima čak prijeti izumiranje. Moram naglasiti da je ovo prva crvena lista koja je ikad donijeta u Crnoj Gori.

Crvene liste predstavljaju početni korak, kako rekoh, a prethode krajnjem cilju, a to je priprema crvene knjige, tj. naučne studije ugroženih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva.

Cilj zaštite prirode, između ostalog, podrazumijeva da očuvamo vrste koje su uobičajene, ali i da spriječimo da ugrožene vrste iščeznu, jer je benefit od biološke raznolikosti nemjerljiv. S obzirom na to da su ptice veoma osjetljive na promjene u životnoj sredini, predstavljaju odlične pokazatelje stanja u našoj prirodi. Svi životi na planeti su povezani, a kada nam ptice izumiranjem pokažu da su u opasnosti, to je znak da remetimo prirodni balans.

Nije novost kada kažem da naučni svijet vjeruje da je naša planeta ušla u šesto masovno izumiranje i da je stopa nestajanja vrsta do stotinu, do hiljadu puta veća u poređenju sa prosjekom u poslednjih 10 miliona godina.

Samim tim, uspostavljanjem prve crvene liste ugroženih vrsta ptica naša država dobija izuzetno važan instrument koji će omogućiti procjenu ugroženosti vrste, na osnovu koje bi se mogle preduzeti aktivnosti ka sprječavanju njenog nestanka.

Želim da zahvalim stručnom tim koji je radio na pripremi crvene liste i na saradnji koju želimo samo da ojačamo, jer isključivo timskim pristupom možemo dovesti do uspješne realizacije postavljenih ciljeva.

Nemamo više vremena za čekanje jer smo svjesni pritisaka koji ugrožavaju staništa I samim tim opstanak vrsta. Zato svoje izlaganje želim da zaključim konstatacijom da smo danas napravili važan korak, iako nas čekaju još veći i izazovniji, ali vjerujem dostižni”.

Pozdravljajući prisutne, dr Milan Gazdić, direktor Agencije za zaštitu životne sredine je saopštio sljedeće: ,,  Izrada crvenih lista biodiverziteta zakonska je obaveza u Crnoj Gori još od 2008. godine. Nacionalna strategija za biodiverzitet s akcionim planom iz 2010.g. nameće se kao prioritet rada državnih organa.

Crvena lista ptica Crne Gore prva je urađena u Crnoj Gori. Crvene liste treba da postanu smjernice ulaganja u zaštitu prirode, jer nam one tačno govore koja je vrsta i koliko ugrožena a za koje vrste nemamo dovoljno podataka da bi ih mogli kategorisati prema ugroženosti. Takođe, crvena lista ptica treba da bude podstrek svim kolegama iz drugih oblasti biodiverziteta da pristupe njenoj izradi, na čemu će Agencija ubuduće raditi.

Crvene liste možda ne mogu biti objavljene u časopisima sa Impakt faktorom i na taj način ne mogu uticati na naš research gate profil, ne mozemo se obogatiti od njih – ali po mom misljenju crvene liste predstavljaju vrhunac karijere svakog naučnog radnika i eksperta iz ove oblasti. To je zaostavština koju ostavljamo budućim generacijama biologa e ekologa, dokument koji će biti osnova zaštite prirode“.

Podsjećamo, pomenuta publikacija je proizašla iz zakonske obaveze Agencije za zaštitu životne sredine, koja  shodno Zakonu o zaštiti prirode te međunarodnih propisa, utvrđuje crvenu listu divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva. Na osnovu crvenih lista Agencija izrađuje crvenu knjigu, koja sadrži i mjere zaštite i mjere za poboljšanje statusa ugroženih vrsta, način postupanja i područje rasprostranjenosti zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva i mjere zaštite njihovih staništa.

Elektronsko izdanje knjige nalazi se na LINKU.