Promociju publikacije: „Crna Gora između planina i mora, pejzaž i biodiverzitet“, održaće se u utorak 21.decembra,  sa početkom u 10 časova, u  Podgorici – Multimedijalna sala Ministarstva ekologije,prostornog planiranja i urbanizma na prizemlju.

Tom prilikom medijima će se obratiti:

  • – dr Milan Gazdić, v.d direktora Agencija za zaštitu životne sredine,
  • – Darko Saveljić, urednik.

Podsjećamo, publikacija pod nazivom: „Crna Gora između planina i mora, pejzaž i biodiverzitet“, rezultat je zajedničkog rada  38 eksperata iz više oganizacija i institucija zaštite prirode u Crnoj Gori.

Publikacija svjedoči o činjenici da je Crna Gora jedna od najbogatijih zemalja što se tiče pejzaža i biodiverziteta, ponajprije zbog položaja zemlje, raznovrsnosti staništa, od otvorenog mora do najviših planina, miješanju klima i geomorfologiji. Na žalost, ne toliko i aktivnoj zaštiti koja se sprovodi u Crnoj Gori u posljednjih desetljeća.

Održivi razvoj, koji pored zaštite prirode uključuje ekonomsku, socijalnu i kulturološku dimenziju, u vrhu je agende brojnih zemalja okrenutih progresu, te će ova publikacija predstavljati izvor podataka za sva naredna istraživanja i planove razvoja.

Krajnji cilj je informisanje javnosti i skretanje pažnje na ogromno bogatstvo prirode koje treba da se sačuva, aktivnije i ozbiljnije nego do sada naročito u svijetlu klimatskih promjena, stihijske urbanizacije, i sve češćih požara i mnogih drugih, po prirodu Crne Gore, prijetećih pojava i aktivnosti.