Danas je u Podgorici na lokalitetu iza zgrade Rektorata Univerziteta Crne Gore, održana ekološka akcija ozelenjavanja dvorišnog prostora Rektorata.

Akcija koja se realizovala uz pokroviteljstvo kompanije CRBC, organizovana je od strane Agencije za zaštitu životne sredine i Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Tim povodom medijima su se obratili:

  • dr Ratko Mitrović, ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma,
  • dr Milan Gazdić, v.d. direktora Agencije za zaštitu životne sredine i ,
  • dr Vladimir Božović, rektor Univerziteta Crne Gore.

Pozdravljajući prisutne, ministar ekologije prostornog planiranja i urbanizma prof. dr Ratko Mitrović je iskazao zahvalnost kompaniji CRBC na izdvojenoj donaciji sredstava za realizaciju kampanje „Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru“, ističući da se pomenutom kampanjom ujedno i akcijom ozelenjavanja dvorišnog prostora Rektorata Univerziteta Crne Gore koji će po njegovim riječima biti jedan od najljepših parkova u Glavnom gradu, željela izraziti zahvalnost zdravstvenim radnicima na svakodnevnoj borbi koju vode protiv aktuelne pandemije korona virusa. Navodeći do sada realizovane akcije, kao što je ozelenjavanje eksterijera Kliničkog centra Crne Gore, opštih bolnica u Beranama, Bijelom Polju i Pljevljima, te da je u planu sprovođenje istih akcija u Baru i Ulcinju. Ministar je takođe podsjetio da je nedavno u blizini Podgorice obnovljena šuma sa 1600 sadnica autohtonih biljnih vrsta, te da će se ovaj proces nastaviti u kontinuitetu, obzirom da ima veliki broj donatora koji žele da Crna Gora izgleda ljepše.

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović, je istakao: „da se radi o vrlo kompleksnom i značajnom projektu za Univerzitet Crne Gore i širu društvenu zajednicu, jer bi ovaj lokalitet trabalo da predstavlja  pluća ovog dijela grada. UCG radi intenzivno na obogaćivanju svojih sadržaja i u toj sferi ekološke prepoznatljivosti, a današnja akcija predstavlja jedan veliki iskorak u životu Univerziteta i šire zejednice, čime će dvorišni prostor Univerziteta zasigurno biti jedan impresivan park i zelena površina koja može da bude kao Central park, koji će raspolagati sa rasvjetom i drugim pratećim sadržajima“.

dr Milan Gazdić, v.d. direktora Agencije za zaštitu životne sredine je saopštio: „da će ozelenjavanje dvorišnog prostora Univerziteta Crne Gore trajati najmanje 7-8 dana i tom prilikom biće zasađeno 1050 sadnica, koje su prilagođene ovom prostoru, te da će tu biti zastupljeno oko 15 vrsta biljaka”. Komentarišući slučaj krivolova kada je ustrijeljen jelen u Nacionalom parku, dr Milan Gazdić v.d.direktora Agencije za zaštitu životne sredine je istakao: ,, da pomenuti slučaj nije u nadležnosti Agencije i resornog ministarstva, već drugih institucija. Agencija je nedavno pokrenula projekat postavljanja kamera u šumama širom Crne Gore, tako da ćemo na taj način biti u prilici da snimimo sve nelegalne aktivnosti koje ćemo dalje distribuirati nadležnim organima. Ova aktivnost se realizuje u okviru projekta Natura 2000, gdje je cilj mapiranje i identifikacija divljači u zemlji“.

Pomenuti lokalitet je oplemenjen sa 30 platana, dok će se ostale sadnice (raznih vrsta biljaka) njih 1020, zasaditi naknadno po fazama, i to nakon stabilizacije vremenskih prilika.

Akcija se sprovodi u okviru kampanje „Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru“ koju je Agencija za zaštitu životne sredine u saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma pokrenula povodom 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom.

Još jednom podsjećamo, ekološka kampanja „Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru“ ima za cilj oplemenjivanje i revitalizaciju zelenih površina, promociju društveno odgovornog odnosa prema zajednici i ujedno zdravim stilovima života naših građana.