Dr Milan Gazdić v.d. direktora Agencije za zaštitu životne sredine kao predstavnik Vlade Crne Gore sa saradnicima, prisustvuje samitu – Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (COP26) koja se održava u Glazgovu u periodu od 31.10. do 12.11.2021.g.

Na ovom skupu od skoro 200 zemalja traže se ažurirani planovi za smanjenje emisija ugljen-dioksida do 2030. godine.

Pomenuti događaj smatra se ključnim pokušajem da se svijet primora da osmisli konkretne planove za održavanje porasta temperature na maksimalno 1,5 stepeni.

Samit okuplja mnogo učesnika kako bi ubrzali akcije ka ciljevima Pariškog sporazuma i Okvirne konvencije UN o klimatskim promjenama.

Na ovogodišnjoj konferenciji četiri su glavna cilja:

🔺osigurati nultu neto stopu emisija na globalnom nivou do sredine vijeka,

🔺osigurati ostvarivost cilja da se globalno zagrijavanje zadrži na 1,5 stepeni celzijusa u odnosu na predindustrijski nivo.

🔺obavezati se na mobilizaciju 100 milijardi američkih dolara godišnje do 2025. g.,kako bi se zemljama u razvoju pomoglo da se suoče s negativnim učincima klimatskih promjena,

🔺dovršiti skup pravila kojima se usmjerava sprovođenje Pariškog sporazuma.

Širom svijeta oluje, poplave i požari se intenziviraju. Zagađenje vazduha nažalost utiče na zdravlje desetina miliona ljudi, dok nepredvidive vremenske prilike nanose neopisivu štetu domovima i ostalim sredstvima za život. Da bi spriječili ovakve krize, zemlje hitno treba da udruže snage, što je u krajnjem i poenta ovogodišnjeg događaja.