U okviru prve zvanične posjete Republici Sjevernoj Makedoniji, ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, prof. dr Ratko Mitrović održao je sastanak sa makedonskim ministrom životne sredine i prostornog planiranja, Naserom Nuredinijem sa ciljem jačanja bilateralne saradnje sa Republikom Sjevernom Makedonijom kao jednim od strateških partnera u oblasti zaštite životne sredine.

 

“Imajući u vidu da je životna sredina među najznačajnijim politikama u kontekstu globalnog razvoja, a da je Republika Sjeverna Makedonija naš značajni regionalni partner, Bilateralni sporatum o saradnji u oblasti životne sredine iz 2019. predstavlja dobru osnovu za intenziviranje aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promjena, sa posebnim naglaskom na oblast  upravljanja otpadom”, izjavio je ministar Mitrović.

S tim u vezi, ministar Mitrović  inicirao je formiranje radne grupe sa predstavnicima resornih ministarstava dvije države, kako bi se konkretizovala saradnja predviđena Bilateralnim sporazumom.

“Ekologija ne poznaje administrativne granice, nacije, religije, i mislim da postoji opšti konsenzus, pa i na regionalnom nivou, o važnosti zaštite životne sredine, jer bez očuvane životne sredine, nema nam ni zdravog života”, naglasio je ministar Mitrović.

Ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja Republike Sjeverne Makedonije, Naser Nuredini je istakao značaj razmjene iskustava i razmatranje izazova između dva ministarstva u pogledu oblasti upravljanja otpadom, posebno kada su u pitanju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i pitanje selektivnog prikupljanja otpada, potom razmjene iskustva u pogledu uspostavljanja ekološke mreže Natura 2000, kao i iskustva sa formiranjem značajnih institucija poput Agencije za zaštitu životne sredine i Eko-fonda, koje, za razliku od Crne Gore, Republika Sjeverna Makedonija trenutno nema.

Na sastanku je bilo riječi i o prostornom planiranju i zaključeno je da i u ovoj oblasti postoji mogućnost razmjene konkretnih iskustava i praksi, budući da su obje zemlje u procesu donošenja Prostornog plana na nacionalnom nivou, kao i izmjene zakona i propisa koji regulišu ovu oblast.

Sastanku su prisustvovaki v.d direktori za ekologiju, prostorno planiranje i međunarodnu saradnju crnogorskog Ministarstva, Dušan Bugarin, Radmila Lainović i Jovana Žarić, kao i direktor  Agencije za zaštitu životne sredine, Dr Milan Gazdić.