Danas je u Podgorici na lokalitetu ul.Španskih Boraca na Koniku, u organizaciji Agencije za zaštitu životne sredine, preduzeća Čistoća doo iz Podgorice i Fonda za zaštitu životne sredine, održana ekološka akcija čišćenja i uklanjanja otpada.

Tim povodom medijima se obratio:

  • dr Milan Gazdić, v.d. direktora Agencije za zaštitu životne sredine.

Motiv za organizaciju ove ekološke akcije, bio je sve prisutniji  problem upravljanja svim vrstama otpada, kako u Podgorici tako i u Crnoj Gori, te njegov negativni uticaj na životnu sredinu. Trenutno stanje, kao i posljednji izvještaji Evropske Komisije o napretku Crne Gore, prepoznali su  otpad kao jedan od najvećih ekoloških problema u zemlji.

Kao razlog postojanja velikog broja smetlišta i neuređenih odlagališta,  vidimo u još uvijek neadekvatnoj implementaciji zakona, nedostatku neophodne infrastrukture, kao i nedovoljno razvijenoj svijesti građana, koji nažalost  i nakon sanacije pojedinih lokaliteta,  otpad odlažu na istim tim lokacijama.

Iskustvo je pokazalo da dodatno, treba pooštriti kaznenu politiku za sve one koji ne poštuju odredbe važećih propisa.

Akcija čišćenja, imala je za cilj da sopstvenim primjerom doprinesemo podizanju nivoa svijesti naših građana o važnosti zaštite životne sredine i pravilnog odlaganja otpada, te da prostor koji nas okružuje izgleda mnogo ljepše i prijatnije mjesto za život, svim našim građanima.

Pored predstavnika organizatora u akciji su učestvovali volonteri Agencije za zaštitu životne sredine i zainteresovani građani.

Istoga dana zaposleni, u Agenciji za zaštitu životne sredine očistili su prostor ispred i oko upravne zgrade Agencije.

Kombinacija zajedničkih aktivnosti i javnog dijaloga je najbolji način za jačanje partnerstva između građana i nadležnih institucija, ali i svojevrstan podsjetnik da za kvalitet životne sredine odgovornost snosimo svi, i pojedinačno i kao društvo u cjelini.

  • Izjava za medije – direktora dr Milana Gazdić, v.d. direktora Agencije za zaštitu životne sredine