Klimatske promjene na mnogo načina utiču na naše društvo i životnu sredinu. Suzbijanje klimatskih promjena zahtijeva smanjenje emisija kako bi se ublažili njihovi najnepovoljniji uticaji, kao i adaptaciju onim promjenama koje ne možemo spriječiti.                      U organizaciji Evropske agencije za životnu sredinu (EEA) realizuje se foto-takmičenje pod nazivom: „Climate Change PIX”, čiji je cilj da takmičari  svojim fotografijama pokažu kako izgledaju klimatske promjene u Evropi i kako na njih odgovaramo.

Foto-takmičenjem pod nazivom: Climate Change PIX , Evropska agencija za životnu sredinu(EEA), želi da zabilježi klimatske promjene koje su prisutne svuda oko nas, kao i naše odgovore na njih.

Stoga Vas pozivamo da pošaljete svoje najbolje fotografije do 1. avgusta 2021.g. u četiri sljedeće kategorije:

1.Uticaji klimatskih promjena na prirodu

Kako klimatske promjene djeluju na životnu sredinu? Možete li pokazati promjene u vazduhu, zemljištu, vodi ili biljnom i životinjskom svijetu?

2.Uticaji klimatskih promjena na društvo

Kako klimatske promjene utiču na naš način života? Možete li pokazati kako utiču na naše zdravlje, način života, izgrađenu životnu sredinu ili resurse?

3.Društveni odgovori na klimatske promjene

Od akcija lokalnih zajednica do pan-evropskih inicijativa, na razne načine nastojimo smanjiti emisije gasova staklene bašte i prilagoditi se klimatskim promjenama. Kako to možete dočarati  svojim fotografijama?

4.Pojedinačno djelovanje protiv klimatskih promjena

Ljudi traže načine života uz niske nivoe emisije ugljenika i preduzimaju mjere kako bi se odbranili od ekstremnih vremenskih uslova. Kako to izgleda tu gdje Vi živite?

 Informacije o takmičenju „Climate Change PIX”

U takmičenju mogu učestvovati građani iz 32 zemlje članice Evropske agencije za životnu sredinu i šest zemalja saradnica, a to su: 27 država članica EU: Island, Lihtenštajn, Norveška, Švajcarska, Turska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija. Svi učesnici moraju biti stariji od 18 godina. Pročitajte više o pravilima takmičenja i načinu učešća na posebnoj stranici takmičenja Climate Change PIX.

 

Pobjednik u svakoj od četri kategorije takmičenja dobiće novčanu nagradu od 1 000 EUR. Takođe, EEA će dodijeliti i posebnu nagradu za mlade odnosno najbolju fotografiju koju pošalje mlada osoba, dok će dobitnik nagrade publike biti izabran među svim finalistima glasanjem putem interneta.

EEA će objaviti pobjednike u jesen 2021.g.