Povodom međunarodne sedmice prevencije trovanja olovom, koja se održava od 20. do 26. oktobra, Agencija za zaštitu prirode i životne sredine se pridružuje akciji koju organizuje Globalna alijansa za eliminaciju boja koje sadrže olovo.
Prisustvo olova u životnoj sredini uzrokovano je prirodnim aktivnostima, ali i aktivnostima koje sprovodi čovjek: industrijske grane kao što su rudarstvo i metalurgija, upotreba benzina i boja koji sadrže olovo, stvaranje elektronskog otpada.
Neki proizvodi kao što su boje za zidove, predmeti za crtanje i slikanje, nakit, igračke koje sadrže obojene djelove, glazirano keramičko posuđe i kozmetički proizvodi mogu da sadrže olovo.

O značaju prevencije trovanja olovom govori činjenica da je 0,6% ukupnog globalnog opterećenja bolešću uzrokovano upravo izloženošću olovu. Svake godine, zbog izlaganja olovu, novih 600.000 slučajeva djece ima poteškoće u intelektualnom razvoju. Ne postoji bezbjedan nivo izloženosti olovu, što znači da ne postoji dovoljno niska koncentracija u organizmu koja bi se smatrala bezbjednom.
U tijelo dospijeva udisanjem čestica nastalih sagorijevanjem materijala koji sadrže olovo, te unošenjem vode, hrane ili prašine koji sadrže olovo. Djeca su posebno osjetljiva kategorija zbog njihove navike da ustima spoznaju predmete koji ih okružuju, uključujući i igračke koje su obojene bojama koje sadrže olovo.

Crna Gora je prepoznala značaj prevencije trovanja olovom i na tržištu Crne Gore zabranjena je upotreba olova u motornom benzinu, bojama i nakitu.

Uredbom o zabranjenim odnosno dozvoljenim načinima upotrebe, proizvodnje i stavljanja na tržište hemikalija koje predstavljaju neprihvatljiv rizik po zdravlje ljudi i životnu sredinu (“Sl list CG”, br. 070/18) zabranjeno je stavljanje na tržište i upotreba u pojedinačnim dijelovima proizvoda nakita ako je koncentracija olova (izraženog kao metal) u takvom dijelu jednaka ili veća od 0,05 % masenog udjela. Takođe, zabranjeno je stavljanje na tržište i upotreba karbonata i sulfata olova ili smješa koje ih sadrže kada su namijenjene za upotrebu u bojama.

Trovanje olovom se u potpunosti može spriječiti. Kako biste zaštitili svoju porodicu potrebno je redovno održavati higijenu prostora i higijenu dječijih ruku kako bi se uklonile nečistoće koje mogu da sadrže čestice olova.
Prilikom kupovine boja za bojenje zidova ili predmeta tražite od prodavca informaciju da li iste sadrže olovo. Alternative postoje. Pravilno odložite elektronski i električni otpad koji može da sadrži olovo i druge teške metale, te ne dozvolite da djeca dolaze u kontakt sa takvim otpadom.