Na platou bivšeg jalovišta, današnjoj sportskoj zoni u Mojkovcu je danas obilježena dvadeset osma godišnjica od proglašenja Crne Gore ekološkom državom.

Opština Mojkovac i Doo Komunalne usluge ,,Gradac” u okviru akcije ,,Da gora zazeleni“ koju su inicirali Zajednica Opština Crne Gore i Generalni Sekretarijat Vlade Crne Gore, a uz podršku Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, realizovali su aktivnost sadnje 11vrsta drveća na sportsko rekreativnoj zoni. Prisutnim građanima i učenicima OŠ ,, Aleksa Đilas-Bećo“ obratili su se predsjednik opštine gospodin Ranko Mišnić i direktor Agenicije za zaštitu prirode i životne sredine, gospodin Nikola Medenica.
,,Želio bih da istaknem posebnost i značaj ekološkog datuma koji danas ovom akcijom obilježavamo. U tom kontekstu pored privilegija koje imamo živeći u zemlji “divlje ljepote”, moramo naglasiti i odgovornost koju imamo. Prema tome, pozivajući se na „Deklaraciju o ekološkoj državi Crnoj Gori“, te imajući u vidu da svako od nas nosi dio te odgovornosti, koristim ovu priliku danas da apelujem i na građane, da zajedničkim doprinosom, gradimo ekološki identitet Crne Gore, kao i kulturu, prije svega poštovanja, pa onda i očuvanja i unapređenja njenih prirodnih vrijednosti. Današnja akcija neka bude primjer i dalji doprinos tom konceptu”, istakao je Medenica.

,,Sa zadovoljstvom možemo reći da smo se mi kao grad u prethodnom periodu trudili da pratimo ovu odrednicu, vizionarski postavljenu u vremenu kada se o svemu više govorilo nego o ekologiji, održivom razvoju i zaštiti životne sredine. Ponosni smo na činjenicu da je danas teško zamisliti da je ovaj plato, na kom se pred našim očima svakim danom sve više formira prava sportska zona, nekada bila crna ekološka tačka sjevera Crne Gore. Današnja akcija nastavak je posla koji svakodnevno radimo, vodeći se mišlju da svaki kutak našeg grada dobije svoj zasluženi izgled i svhu, prilagođenu stvarnim potrebama naših građana“, rekao je Mišnić.

Akciji je prisustvovao i gradonačelnik pobratimskog grada Belišća iz Hrvatske, gospodin Dinko Burić koji je zajedno sa predsjednikom Opštine Mojkovac gospodinom Rankom Mišnićem posadio drvo prijateljstva.