Obilježavanje 16.septembra Međunarodnog dana zaštite ozonskog omotača u Podgorici

Povodom 16.septembra Međunarodnog dana zaštite ozonskog omotača, koji se ove godine obilježava pod motom: ,,32 godine oporavka ozonskog omotača”, Agencija za zaštitu prirode i životne sredine planirala je da u Podgorici, istoga dana sa početkom u 09:15h lokacija – Centralni park na Pobrežju učenicima OŠ,,Milorad Musa Burzan” iz Podgorice, održi ekološki čas u prirodi, kao i niz drugih aktivnosti u kojima će značajnu ulogu imati djeca i nastavni kadar pomenute škole, posvećenih obilježavanju ovog veoma važnog ekološkog datuma.
Predstavnici Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, će tokom ovog i narednog mjeseca realizovati ekološke radionice i za učenike:,,Srednje mješovite škole” u Andrijevici, OŠ,, Lubnice” u Beranama, OŠ ,,Stefan Mitrov Ljubiša” u Budvi i OŠ ,,Njegoš” u Kotoru.
Pomenute radionice imaju za cilj promociju zaštite životne sredine, podizanje svijesti i edukaciju najmlađe populacije o značaju i neophodnosti zaštite ozonskog omotača, kao i najčešćim oblicima njegovog uništavanja.
Tom prilikom djeci u osnovnim školama će biti prikazan crtani film „Ozi ozon“, dok će učenicima,,Srednje mješovite škole” u Andrijevici biti prikazan film pod nazivom: ,,Taj dragocjeni ozon”.Nakon održanih radionica djeci će biti uručen tematski promotivni materijal Agencije za zaštitu prirode i životne sredine.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana zaštite ozonskog omotača, slavi preko tri decenije neprocjenjive međunarodne saradnje, pod Montrealskim protokolom, na zaštiti ozonskog omotača i klime. Sve to nas podsjeća i poziva da nastavimo da svi zajedno radimo na obnavljanju ozonskog omotača. Isto tako nas i obavezuje da moramo zadržati korak sa pomenutim, kako bi smo obezbijedili zdravu populaciju i zdravu planetu Zemlju. Zahvaljujući Montrealskom protokolu eliminisano je 99% supstanci koje oštećuju ozonski omotač, a koje su se nalazile u frižiderima, klima uređajima i drugim proizvodima. Napori na zaštiti ozonskog omotača, su takođe doprinijeli i u borbi protiv klimatskih promjena, sprječavanjem emisije približno 135 milijardi tona CO2 ekvivalenta , u periodu 1990-2010. godine.
Crna Gora se svrstala u red država, koja je svojom zakonskom regulativom dala doprinos zaštiti i očuvanju ozonskog omotača, i 25. aprila 2019.godine, kao 70-ta po redu zamlja, ratifikovala amandman iz Kigalija, koji je stupio na snagu 01. januara ove godine.
Kigali amandmanom regulisana je potrošnja HFC supstanci, koji su potencijalni GHG gasovi, te se očekuje da se njegovom implementacijom može izbjeći povećanje temperature do 0.4 C do kraja vijeka, dok će se i dalje štititi ozonski omotač.

____________________________________________________________________________________________________________________________

Kontakt za medije:
mr Bojan Bašanović, savjetnik za komunikaciju – Agencija za zaštitu prirode i životne sredine
T: 020 446 511; M: 067 86 01 05, E: bojan.basanovic@epa.org.me; W: www.epa.org.me