Ekološkom akcijom u Sutomoru obilježen Svjetski dan zaštite životne sredine

Akcija čišćenja plaža i podmorja u sutomorskom akvatorijumu održana je danas povodom obilježavanja Svjetskog dana životne sredine. Pored Ministarstva održivog razvoja i turizma, u akciji su učestvovali predstavnici Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, komunalnog preduzeća opštine Bar, Uprave pomorske sigurnosti Bar, kao i predstavnici NVO „Čisto more“ i „Green Home“.

Najmlađi učesnici akcije bili su učenici 6. i 7. razreda OŠ „Kekec“ iz Sutomora i učenici 2. razreda OŠ „Milorad Musa Burzan“, koji su imali prilike da se upoznaju sa značajem očuvanja životne sredine i ekosistema na moru i obali Crne Gore. Takođe, predstavnici Agencije za zaštitu prirode i životne sredine i Udruženja ribara iz Ulcinja, objasnili su kako možemo zaštititi more i ribe i koji su negativni uticaji otpada na život u moru.

Akcija je organizovana u okviru projekta „Promovisanje upravljanja zaštićenim oblastima kroz integrisanu zaštitu ekosistema mora i priobalja na Primorju Crne Gore“. Projekat će biti finansiran iz Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF) i koji implementira UNEP kancelarija iz Beča u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja. Problem otpada u moru i na plažama trenutno predstavlja jedan od najvećih faktora ugrožavanja i pritiska na morski ekosistem u Crnoj Gori i svijetu, a posljedica je ljudskih aktivnosti. Kroz ovaj projekat uspostaviće se okvir za prva zaštićena područja prirode u moru u Crnoj Gori i to na tri lokaliteta. Kroz realizaciju projekta prikupiće se i podaci koji su značajni za uspostavljanje Natura 2000mreže u kopnenom i morskom dijelu obalnog područja.