Povodom 22. aprila Međunarodnog dana planete Zemlje, direktor Agencije za zaštitu prirode i životne sredine Nikola Medenica sa saradnicima posjetio je danas OŠ ,,Zarija Vujošević“ u Matagužima, gdje su prisustvovali i učestvovali u obilježavanju ovog veoma značajnog ekološkog datuma.

Pored raznovrsnog programa koji je tom prilikom pripremljen od strane djece i nastavnika na teme ekologije, obavljen je i razgovor direktora Agencije sa upravom škole, nastavnicima i djecom.

Pozdravlajući prisutne, i govoreći o značaju obilježavanja Međunarodnog dana planete Zemlje, direktor Agencije za zaštitu prirode i životne sredine Nikola Medenica je istakao sljedeće: ,, cilj obilježavanja ovog veoma važnog ekološkog datuma je upozorenje na opasnosti koje prijete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama, uslijed razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena.

Sve što radimo, dobro ili loše, za našu planetu utiče najviše na naš život.

Zato uvijek i na svakom koraku treba da se sjetimo naše planete, i uradimo nešto da joj pomognemo, jer pomažući Zemlji pomažemo i sami sebi, svima nama koji na njoj živimo i onima koji će na njoj tek živjeti , naravno ako im mi to dozvolimo. Zemlja je tu zbog nas, a ne mi zbog nje.

Dan planete Zemlje je dan ljudi, dan kada svi moramo da se sjetimo da zagađivanjem i devastacijom naše planete, najviše uništavamo ljudski rod. Moramo da promijenimo način razmišljanja, potrebno je samo malo, samo malo brige o planeti, i biće bolje i nama i njoj.

Kombinacija zajedničkih aktivnosti i javnog dijaloga je najbolji način za jačanje partnerstva između građana i nadležnih institucija, ali i svojevrstan podsjetnik da za kvalitet životne sredine odgovornost snosimo svi, i pojedinačno i kao društvo u cjelini”.

Istoga dana predstavnici Agencije za zaštitu prirode i životne sredine na lokalitetu, koji se nalazi uz ulicu Veljka Vlahovića – na Starom aerodromu u Podgorici, učestvovali su akciji čišćenja i uklanjanja komunalnog otpada sa ovog lokaliteta. Događaj je organozovala DOO ,,Čistoća” Podgorica, a istom je pored pomenutih prisustvovao i značajan broj građana,volontera i djece.

Podsjećamo, ovogodišnji Međunarodni dan plenete Zemlje, obilježava se pod motom: ,,Zaštitimo naše vrste” , čiji je cilj obrazovanje i podizanje svijesti o ubrzanom izumiranju miliona vrsta i uzrocima i posljedicama te pojave.

Međunarodni Dan planete Zemlje – 22. april – organizuje se širom svijeta različitim manifestacijama u cilju skretanja pažnje građanima na značaj očuvanja prirode i sprječavanja negativnih posljedica po životnu sredinu.

Agencija za zaštitu životne sredine, od svog osnivanja poseban akcenat stavlja na ekološko obrazovanje i podizanje ekološke svijesti djece i naših građana, nastojeći da ekološku problematiku približimo djeci i svim građanima Crne Gore, organizacijom edukativnih aktivnosti, učešćem na brojnim sastancima, okruglim stolovima i radionicama te obilježavanjem svih važnijih ekoloških datuma.