Održane edukativne radionice u osnovnim školama na temu zaštite i očuvanja životinjske vrste vidra

U cilju zaštite životinjske vrste vidre i njenog staništa, Agencija za zaštitu prirode i životne sredine i Nevladino udruženje “Living Green – Živjeti Zeleno”,  iz Podgorice, su tokom ovoga mjeseca održali niz edukativnih radionica, posvećenih zaštiti i očuvanju životinske vrste vidra, koja predstavlja jedan od indikatora zdrave životne sredine i nalazi se na listi zaštićenih I ugroženih vrsta u Crnoj Gori i zemljama EU.

Ekološke radionice održane su u 7 crnogorskih osnovnih škola, i to: OŠ ,,Mustafa Pećanin” u Rožajama, OŠ ,,Jovan Tomašević” u Virpazaru, OŠ,, Međuriječje” u Kolašinu, ,,Obrazovni centar” u Plužinama, OŠ,, Vuk Karadžić” u Beranama, OŠ ,,Milovan Rakočević” i OŠ ,,Radomir Rakočević” u Mojkovcu.

U svim školama formirani su Timovi vidri koji će učestvovati u ovom projektu, tako što će napraviti crtež, kolaž, literarni sastav ili neku kreaciju koja je vezana za vidru i njeno stanište, a koji će biti prezentovani na Svjetski Dan Vidre 30.Maja 2019 godine.
U pomenutim radionicama je učestvovalo oko 160 učenika.
Edukativne radionice imale su za cilj popularizaciju i podizanje svijesti o značaju, brojnosti i populaciji ove vrste u Crnoj Gori, mehanizmima za njenu zaštitu i najčešćim oblicima njenog ugrožavanja.

Podsjećamo, 30.maja ove godine je po prvi put u Crnoj Gori ujedno i regionu obilježen Svjetski Dan Vidre. Inicijator ove manifestacije je International Otter Survival Fund (IOSF), organizacija za zaštitu vidre, koja je počela sa obilježavanjem Svjetskog dana vidre 2014. godine.
Ovaj veoma važan ekološki datum obilježen je ove godine u 20 država svijeta, u kojima živi vidra.

2018-12-24T14:05:19+00:00 24.12.2018|