Studijska posjeta u okviru projekta „Aktivnosti na smanjenju potrošnje HFC supstanci“

U periodu od 19. do 21. novembra 2018. godine realizuje se studijska posjeta Ministarstvu zaštite okološa i energetike Hrvatske, koja podrazumjeva radnu posjetu predstavnika relevantnih institucija Crne Gore sa ciljem razmjene iskustava u okviru više programskih zadataka.
Pored direktora Agencije za zaštitu prirode i životne sredine gdina Nikole Medenice i predstavnika Agencije, u pomenutoj studijskoj posjeti učestvuju i predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, Uprave za inspekcijske poslove-Ekološka inspekcija, Centra za stručno obrazovanje i preduzeća „Hemosan“ doo.

Studijska posjeta je organizovana kao dio aktivnosti u okviru projekta „Aktivnosti na smanjenju potrošnje HFC supstanci“ i održava se uz finasijsku podršku UNIDO -a, kao implementacione agencije za implementaciju Montrealskog protokola o supstancama koje oštećuju ozonski omotač u Crnoj Gori.

Prvog dana posjete predstavnici Crne Gore imali su priliku da sa kolegama iz Hrvatske razmjene iskustva u dijelu upravljanja sa supstancama koje oštećuju ozonski omotač i florovanih gasova sa efektom staklene bašte, upravljanja otpadom, inspekcijskog nadzora i kontrole, uspostavljanja baze podataka i aktivnostima u smislu vođenja informacionog sistema.
Sastanak je otvorio Gdin Igor Čizmek, pomoćnik ministra u Upravi za klimatske aktivnosti, odživi razvoj i zaštitu zraka, tla i od svjetlosnog onečišćenja.

Zahvalivši se Ministarstvu zaštite okoliša i energetike na organizaciji studijske posjete, u uvodnom izlaganju direktor Agencije Gdin Nikola Medenica je naglasio značaj ovakvih posjeta u cilju razmjene iskustava i unaprjeđenja administrativnih kapaciteta za implementaciju propisa iz svih oblasti u životnoj sredini. Iskustva Hrvatske kao najmladje članice EU su od neprocjenjivog značaja za institucije u Crnoj Gori.
Narednih dana posjete učesnici će posjetiti preduzeća koja se bave sakupljanjem otpadnih rashladnih i klima uređaja i rashladnih fluida, preduzeće koje proizvodi rashladne uređaje sa supstancama koje ne oštećuju ozonski omotač, distributere rashladnih fluida, kao i Hrvatsku udrugu za rashladnu i klima tehniku (HURKT) koja je centar za obuku servisera.

2018-11-19T13:54:01+00:00 19.11.2018|