U Budvi, 11. septembra 2017. godine, je otpočela Međunarodna konferencija posvećena Arhuskoj konvenciji, u organizaciji sistema UN-a, tj. Ekonomske komisije za Evropu (UNECE) i Ministarstva održivog razvoja turizma, a uz podršku Misije OEBS-a i UNDP-a.

Konferenciji prisustvuje više od 400 učesnika iz država potpisnica Arhuske konvencije, delegati iz preko 50 zemalja članica UNECE-a, ali i delegati koje nijesu članice UNECE-a, brojne međunarodne organizacije, nevladine organizacije, predstavnici Arhus centara, akademici, stručnjaci, kao i mnogi drugi učesnici. Tokom trajanja Konferencije učesnici će razmijeniti iskustva i znanja u svim segmentima koje ovaj međunarodno pravni instrument obuhvata, sa posebnim naglaskom na promovisanje ekološke demokratije kroz implementaciju ciljeva održivog razvoja.
Tokom trajanja Konferencije učesnici su razmijenili iskustva i znanja u svim segmentima koje ovaj međunarodno pravni instrument obuhvata, sa posebnim naglaskom na promovisanje ekološke demokratije kroz implementaciju ciljeva održivog razvoja.

Podsjetimo, veoma važan segment u sprovodjenju Arhuske konvencije predstavljaju upravo Arhus centri, kojih sa zadovoljstvom možemo naglasiti, u Crnoj Gori imamo četiri, i to u Podgorici i Beranama institucionalno utemeljeni u okviru Agencije za zaštitiu prirode i životne sredine, te Nikšiću i Pljevljima u okviru Ekološkog pokreta Ozon i NVO Breznica.
Na Međunarodnoj konferenciji posvećenoj Arhuskoj konvenciji prisustvovao je i direktor Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, gdin Nikola Medenica.
Arhuska konvencija je u Crnoj Gori povrđena i postala dio našeg pravnog sistema u novembru 2009. godine.