Agencija za zaštitu životne sredine dobila plaketu

„Zaštiti našu atmosferu za generacije koje dolaze“je ovogodišnji slogan pod kojim se obilježava 16 septembar međunarodni dan zaštite ozonskog omotača.

Odlukom Ujedinjenih nacija 1994. god. 16 septembar je proglašen međunarodnim danom zaštite ozonskog omotača s ciljem promovisanja nacionalnih i globalnih napora za očuvanje ozonskog omotača.
Prije četvrt vijeka, jedan od najvećih izazova sa kojim se suočava čovječanstvo-tanjenje ozonskog omotača koji štiti život na Zemlji od štetnih ultravioletnih zraka sa Sunca- doveo je  do onoga što je vjerovatno najbolji primjer globalne saradnje na polju zaštite životne sredine.
Ove godine navršava se 25 godina od usvajanja Montrealskog protokola o supstancama koje oštećuju ozonski omotač, najuspješnijeg međunarodnog sporazuma koji je postigao univerzalnu ratifikaciju. Danas Protokol broji 197 zemalja članica. Kao takav pokazao je posvećenost ne samo zaštiti ozona, već i šire, globalnoj zaštiti životne sredine. Protokol nije samo uspjeh u ispunjavanju svojih ciljeva, on nudi suštinske pouke i inspiracije u rješavanju drugih globalnih izazova pretvarajući ih u mogućnosti za zajednički napredak.
Do kraja 2010. godine, implementacijom Montrealskog protokola smanjena je potrošnja više od 98% supstanci koje oštećuju ozonski omotač. Ukinuta je proizvodnja i potrošnja hlorofluorougljenika (CFC) koji su najviše korišteni u rashladnim i klima uređajima, halona za protivpožarne sisteme i aparate, ugljen tetrahlorida koji se koristio u laboratorijima i drugih potpuno halogenovanih CFC-a. Zahvaljujući tome milioni slučajeva raka kože i katarakte oka, kao i štetnih efekata ultraljubičastog zračenja na životnu sredinu, su izbjegnuti. Obzirom da su mnoge od ovih supstanci i  gasovi staklene bašte to su  akcije pod Protokolom imale značajne i klimatske pogodnosti. Zahvaljujući Protokolu izbjegnute su emisije gasova staklene bašte ekvivalentne 135 milijardi tona ugljen-dioksida.
Na osnovu rezultata kontinuiranih globalnih posmatranja potvrđeno je da se nivo ključnih supstanci koje oštećuju ozonski omotač u stratosferi smanjuje i veruje se da će se punom implementacijom odredbi Protokola ozonski omotač, sredinom ovog vijeka, vratiti na nivo iz  1980-tih godina.
Iako su rezultati koje je postigao Montrealski protokol do danas impresivni, posao još nije završen i još mnogo ostaje da bude urađeno kako bi ozonski omotač bio sačuvan za generacije koje dolaze.
Kroz implementaciju Nacionalnog programa za eliminaciju supstanci koje oštećuju ozonski omotač Crna Gora je postigla eliminaciju CFC supstanci, tj. 2010. god. je zabranjen njihov uvoz, i na taj način ispunila obaveze koje važe za zemlje člana 5 Montrealskog protokola (zemlje u razvoju). U toku je implementacija Plana za eliminaciju HCFC supstanci koji će omogućiti da Crna Gora, kroz investicione i neinvesticione projekte, obezbijedi zamrzavanje potrošnje ovih supstanci 2013. godine na nivou prosjeka potrošnje za 2009. i 2010. godinu i postupno izbacivanje iz upotrebe ovih supstanci do 2030. godine, sa mogućnošću odobravanja 2,5 % za serviseranje do 2040. godine.
Agencija za zaštitu životne sredine, kao organ nadležan za implementaciju Montrealskog protokola, dobila je plaketu za doprinos u implementaciji Protokola i borbi za očuvanje ozonskog omotača. Priznanje je Agencija dobila od Sekretarijata za ozon pri UNEP-u, povodom 25 godina od usvajanja Montrealskog protokola.
2017-12-12T23:55:59+00:00 26.09.2012|