„Dan planete Zemlje”

 

„Dan planete Zemlje” u cijelom se svijetu obilježava 22. aprila. Tradicija obilježavanja ovog datuma potiče još iz 1970. godine, a 1990. godine ovaj datum je proglašen međunarodnim danom. Cilj obilježavanja ovog datuma je da se ukaže na ugroženost prirode i čovjekov nemar u odnosu prema njoj.
Povodom obilježavanja „Dana planete Zemlje”, dana 22. aprila 2017.god. u saradnji sa NVO „Green Home“ i Agencije za zaštitu životne sredine organizovana je izložba o morskim staništima i njihovoj zaštiti, u holu tržnog centra Delta City.

 


Radionica se odnosila na očuvanje biodiverziteta podmorja, karakteristike biljnih i životinjskih vrsta koje su ugrožene na evropskom i svjetskom nivou, kao i prijetnje za njihov opstanak koje mogu dovesti do trajnog nestanka ovih vrsta.
Ovom prilikom su prikazani brojni antropogeni pritisci koji ugrožavaju opstanak živog svijeta podmorja, kao što su neplanska i prekomjerna urbanizacija obale i turističkih infrastruktura, neadekvatno planiran pomorski transport, nedostatak plovnih puteva i uticaj masovnog turizma, te moguće visokorizične investicije kao što je istraživanje i proizvodnja nafte i gasa iz podmorja
Takođe, za najmlađe posjetioce, u okviru pomenute izložbe podijeljeni su flajeri na različite ekološke teme, kao i bojanke sa idejama o tome šta svako kao pojedinac može učiniti da bi se zaštitile ugrožene morske vrste.
Izložba „Neka plavo ostane plavo” je organizovana u sklopu projekta „4M: Mapiranje, monitoring i upravljanje prekograničnom Natura 2000 mrežom na moru”, koje realizuju Green Home, Udruženje „Sunce” iz Splita, JU za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na moru Dubrovačko Neretvanske županije i Agencija za zaštitu životne sredine.
Povodom obilježavanja ovog veoma značajnog ekološkog datuma, upućujemo poziv svim građanima Crne Gore, državnim institucijama, organizacijama, medijima, udruženjima građana i nevladinim organizacijama, da ličnim primjerom u svom okruženju, doprinesu podizanju ekološke svijesti i brizi o životnoj sredini.

 

Novosti

Ne propustite novosti i obavještenja iz Agencije, upišite email adresu za besplatnu dostavu novog sadržaja!