Evropska nedjelja mobilnosti

 

Od 16. do 22. septembra, u Crnoj Gori obilježava se Evropska nedjelja mobilnosti. Tim povodom, u petak, 15. septembra, sa početkom u 12 časova, u Eko zgradi Ujedinjenih nacija u Podgorici, održana je konferencija za medije.

Prisutnima su se obratili:

 Fiona McCluney, stalna koordinatorka Sistema UN i stalna predstavnica UNDP u zemlji
 Aivo Orav, Ambasador EU u Crnoj Gori
 Nikola Medenica, direktor Agencije za zastitu prirodne i životne sredine
 Arijana Nikolic, pomoćnica ministra prosvjete
 Lazarela Kalezić, pomoćnik sekretara za životne sredinu Glavnog grada

Evropska nedjelja mobilnosti ove godine se održava pod sloganom ,,Čista, zajednička i pametna mobilnost''. Cilj kampanje je da podstakne lokalne vlasti da uvedu i promovišu mjere održivog transporta i pozovu sugrađane da koriste alternativne načine prevoza.

Tokom Evropske nedjelje mobilnosti širom Crne Gore, organizovaće se brojne manifestacije kojima će gradovi, organizacije i svi učesnici dati svoj doprinos održioj urbanoj mobilnosti. Evropska Nedjelja mobilnosti završava se Danom bez automobila 22. septembra, kada svi gradovi koji učestvuju u ovoj kampanji pojedine ulice zatvore za automobile i rezervišu samo za pješake, bicikliste i javni prevoz, bilo djelimično ili tokom cijelog dana.
Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) je nacionalni koordinator kampanje koja se realizuje u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori, Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Ministarstvom saobraćaja, Ministarstvom prosvjete, Agencijom za zaštitu životne sredine, NVO-ima Biciklo.me, Ozon, Dijagonale, Glavnim gradom Podgorica, drugim opštinama i partnerima u Crnoj Gori.

Povodom održavanja „Evropske sedmice mobilnosti u Crnoj Gori“, zahvaljujemo se na podršci prevoznicima gradskog saobraćaja u Podgorici - Bulatović BLT, Alivodić Baston i Montenegro Pejović, koji su obezbijedili 22-og septembra popust od 30% na cijenu karte na svim linijama gradskog prevoza. Cilj je da se toga dana, osim bicikla i pješačenja, koristi javni prevoz kao alternativni vid prevoza i na taj način smanji broj vozila na ulicama grada.
Takođe se zahvaljujemo Privrednom društvu "Tempo", koje je doniralo 6 poklon paketa opreme za djecu, koja će 22-og učestvovati na centralnoj manifestaciji kojom se obilježava „Evropska sedmica mobilnosti u Crnoj Gori“ - “Kidical mass”.

Takođe, povodom obilježavanja “Svjetskog dana bez automobila” Agencija za zaštitu prirode i životne sredine u saradnji sa Centrom za ekotoksikološka ispitivanja (CETI) realizovaće akciju mjerenja kvaliteta vazduha u ulici Svetozara Markovića, tokom koje će se, putem mobilne stanice mjeriti koncentracija zagađujućih materija u vazduhu.

Novosti

Ne propustite novosti i obavještenja iz Agencije, upišite email adresu za besplatnu dostavu novog sadržaja!