Potpisan Memorandum o razumijevanju i saradnji između Agencije za zaštitu prirode i životne sredine i Pekinškog opštinskog biroa za zaštitu životne sredine

 

Direktor Agencije zaštitu prirode i životne sredine gdin Nikola Medenica i generalni direktor Pekinškog opštinskog biroa za zaštitu životne sredine gdin Fang Li, potpisali su danas Memorandum o razumijevanju i saradnji između Agencije za zaštitu prirode i životne sredine i Pekinškog opštinskog biroa za zaštitu životne sredine, o bilateralnoj saradnji na projektima.

Potpisivanjem Memoranduma o saradnji uspostavlja se adekvatan pravni okvir u jačanju različitih oblika aktivnosti, koje su definisane kao prioritetne. U prvom redu, odnosi se na podršku i saradnju u sljedećim oblastima od zajedničkog interesa:

-održivi razvoj;
-praćenje kvaliteta vazduha, prevencija i kontrola zagađenja;
-prevencija i kontrola zagađenja zemljišta;
-monitoring voda, sprječavanje i kontrola zagađenja;
-sprovođenje ekoloških propisa;
-sprovođenje međunarodnih ugovora i sl.

 

Potpisivanjem memoranduma, obje strane su se složile oko podsticanja bliske saradnje za uspostavljanjem mehanizama konsultacija, studijskih posjeta, kao i za održavanje konsultativnih sesija i posebnih programa razmjene.
Nakon potpisivanja memoranduma predstavnici Pekinškog opštinskog biroa za zaštitu životne sredine posjetili su Agenciju za zaštitu prirode i životne sredine, gdje su od strane direktora agencije i njegovih saradnika upoznati sa nadležnostima Agencije te njenim kadrovskim kapacitetima. Ovom prilkom, gdin Fang Li je učesnike sastanka upoznao sa aktuelnim ekološkim problemima u njegovoj zemlji, koji se u prvom redu odnose na zagađenje vazduha, uticajem na zdravlje, te ekološkim mjerama i standardima, koji se primjenjuju u NR Kini. Gospodin Li je uputio poziv Agenciji da njeni predstavnici, a polazeći od uspostavljene saradnje, posjete Peking u cilju razmijene iskustava i budućih zajedničkih projekata.
Po završeku sastanka, organizovan je obilazak automatskih stanica za mjerenje kvaliteta vazduha u Crnoj Gori.
U organizaciji Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, tokom svog boravka u Crnoj Gori, predstavnici Pekinškog opštinskog biroa za zaštitu životne sredine imali su priliku da se upoznaju sa prirodnim ljepotama Crne Gore, njenom specifičnom i prirodnom kulturnom baštinom, obilazeći njene različite dijelove, kao i posjetom NP Biogradska Gora i NP Skadarsko jezero.

 

Novosti

Ne propustite novosti i obavještenja iz Agencije, upišite email adresu za besplatnu dostavu novog sadržaja!