16.Septembar – Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača

 

 

,,Briga o životu pod Suncem” je tema kojom se obilježava 30 godina od usvajanja Montrealskog protokola o supstancama koje oštećuju ozonski omotač i 16 Septembar- međunarodni dan zaštite ozonskog omotača. Ovogodišnja tema, kao i logo, odražavaju glavni cilj Montrealskog protokola, a to je briga o životu na planeti tokom prethodnih 30 godina, kroz zaštitu zdravlja ljudi i životne sredine od štetnih UV zraka.

MONTREALSKI protokol logo

Kao rezultat nepokolebljive posvećenosti zemalja članica Montrealskog protokola tokom prethodne tri dekade, ozonski omotač je na putu da se obnovi sredinom vijeka. Zahvaljujući Protokolu eliminisano je približno 99% supstanci koje oštećuju ozonski omotač.

Montrealski protokol je i jedan od glavnih saradnika u borbi protiv klimatskih promjena, jer su zahvaljujući njemu izbjegnute emisije gasova staklene baste, ekvivalentne - 135 milijardi tona ugljen-dioksida. Montrealski protokol je nekoliko puta mijenjan, najskorije s amandmanom Kigali, koji je peti u nizu amandmana na Protokol. Usvajanjem Kigali amandmana, 2016.godine, zemlje članice Montrealskog protokola pridružile su se globalnim naporima u sprječavanju klimatskih promjena, kroz smanjenje potrošnje i proizvodnje fluorougljovodonika (HFC supstanci). Očekivanja su da će se zahvaljujući Kigali amandmanu izbjeći zagrijavanje do 0,5 ° C do kraja vijeka.

Podsjećamo, kao rezultat rastuće naučne zabrinutosti, prije više od trideset godina, počeli su pregovori o prvoj međunarodnoj konvenciji za zaštitu ozonskog omotača. U to vrijeme uzroci oštećenja ozonskog omotača nijesu bili jasni, iako se sumnjalo na hluorofluorougljenike (CFC) i druge slične hemikalije. Marta 1985.godine, usvojena je Bečka konvencija o zaštiti ozonskog omotača koja je obavezala zemlje članice da sarađuju na polju zaštite ozonskog omotača, a koja je 1987.godine dovela do usvajanja Montrealskog protokola o supstancama koje oštećuju ozonski omotač. Režim uspostavljen uz pomoć ova dva sporazuma predstavlja jedan od najuspešnijih primjera međunarodne saradnje u rješavanju globalnog ekološkog problema.

 

Novosti

Ne propustite novosti i obavještenja iz Agencije, upišite email adresu za besplatnu dostavu novog sadržaja!