Ibrahim Hadžić poklonio je svoju mikološku zbirku (zbirku eksikata gljiva) Agenciji za zaštitu prirode i životne sredine Crne Gore

 

 

Uvaženi g-din Ibrahima Hadžića (književnik, pjesnik, dugogodišnji urednik školskog programa Radio Televizije Beograd, istraživač gljiva) poklonio je svoju mikološku zbirku (zbirku eksikata gljiva) Agenciji za zaštitu prirode i životne sredine Crne Gore, 08. septembra 2017. godine.

Radi se o izuzetno bogatoj zbirci koja ima veliku naučnu i muzeološku vrijednost. U njoj se nalaze eksikati za 370 vrsta gljiva koje je Hadžić sakupljao na teritoriji Rožaja u period od 1988. do 2016. godine. Zbirka sadrži veliki broj vrsta koje su novoopisane za Crnu Goru, i vrste koje su rijetke i ugrožene u Crnoj Gori, ali i u Evropi. Ističemo određene rijetke i/ili zakonom zaštićene vrste gljiva u Crnoj Gori koje se nalaze u ovoj zbirci: Boletus rhodoxanthus, Cantharellus friesii (friesova lisičarka), Clavariadelphus truncatus (četinarska buzdovanka), Geastrum pectinatum (grebenasta zvjezdača), Geastrum quadrifidum (četvorokraka zvjezdača) i druge.

Podaci iz Hadžićeve zbirke omogućiće bolji uvid u ukupni divetzitet gljiva (makromiceta) Crne Gore, i imaće veliki značaj za dalja naučna proučavanja gljiva. Podaci iz ove zbirke će biti korišćeni u Agenciji i za potrebe ustanovljavanja baze podataka raznih nivoa i potreba sa ciljem sagledavanja biogeografije i ekologije gljiva, te za dalji rad na adekvatnoj zaštiti gljiva kod nas.

Zbirku Ibrahima Hadžića preuzela je u Rožajama Gordana Kasom, mikolog u Agenciji za zaštitu prirode i životne sredine, 08. septembra 2017. godine, i ovim povodim uručila Zahvalnicu uvaženom kolegi Hadžiću.

Zbirka će biti inkorporirana u Nacionalni herbar Crne Gore gdje će biti adekvatno čuvana. Dostupnost zbirci će biti moguća (za naučnu i stručnu javnost) nakon njenog unošenja u inventarnu knjigu eksikata.

Nacionalni herbar Crne Gore predstavlja značajnu kolekciju presovanih vaskularnih biljaka, eksikata gljiva i lišajeva sakupljenih sa područja cijele Crne Gore (i sa područja drugih zemalja), a ustanovljen je prije 50 godina, u okviru Prirodnjačke zbirke Republičkog zavoda za zaštitu prirode u Podgorici, dok se eksikati gljiva uvode u herbar od 1997. godine.

Izražavamo veliku zahvolnost g-dinu Hadžiću na vrlo značajnom i važnom poklonu za Agenciju za zaštitu prirode i životne sredine, ali i uopšte za Crnu Goru.

 

Novosti

Ne propustite novosti i obavještenja iz Agencije, upišite email adresu za besplatnu dostavu novog sadržaja!