Obilježen Svjetski dan voda

 

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. marta. Proslava ovog praznika određena je usvanjanjem rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u decembru 1992 godine. 

Ovom skupštinom utvrđene su smjernice na kojima cijelo čovječanstvo treba raditi i ustrajati kako bi se sačuvala i omogućila voda za potrebe rastućeg svjetskog stanovništva, a i kako bi se na održiv način upravljalo vodama za buduće naraštaje, te proširiti istraživanja u smislu količine i kvaliteta novih izvora vode, te sprječiti njeno nepotrebno korištenje i degradiranje.

{AG}Dan-voda{/AG}

 

Obilježavanjem ovog datuma želi se ukazati na važnost zaštite voda i nedostatak vode za piće u mnogim zemljama svijeta.
Prema procjenama čak 1,1 milijarda ljudi nema pristup pitkoj vodi, a 2,4 milijarde živi bez osnovnih sanitarnih uslova.
Povodom ovog ekološkog datuma, predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine i NVO "Green Home“ posjetili su vrtić "Bajka" u Donjoj Gorici, gdje je održana ekološka radionica "Neka plavo ostane plavo", u okviru projekta „4M: Mapiranje, monitoring i upravljanje prekograničnom Natura 2000 mrežom na moru“. Radionica se odnosila na očuvanje biodiverziteta podmorja, karakteristike biljnih i životinjskih vrsta koje su ugrožene na evropskom i svetskom nivou, kao i prijetnje za njihov opstanak koje mogu dovesti do trajnog nestanka ovih vrsta. 

Takođe, u okviru pomenute ekološke radionice podijeljene su bojanke sa idejama o tome šta svako kao pojedinac može učiniti da bi se zaštitile ugrožene morske vrste.
Zahvaljujemo se vrtiću "Bajka" na upućenom pozivu, posebno mališanima koji su za ovu priliku pripremili recitacije na temu voda, i time pružili podršku u obilježavanju ovog ekološkog datuma.

 

Novosti

Ne propustite novosti i obavještenja iz Agencije, upišite email adresu za besplatnu dostavu novog sadržaja!