Aktivnosti

Ekološki časovi u osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori

 

Tokom marta i aprila mjeseca ove godine, Agencija za zaštitu životne sredine, realizovala je niz edukativnih aktivnosti u 6 crnogorskih gradova, i to: Baru, Danilovgradu, Nikšiću, Podgorici, Žabljaku i Rožajama.

Naime, u Nacionalnoj strategiji aproksimacije s Akcionim planom za period 2016-2020. godine, Agencija za zaštitu životne sredine zadužuje se da u oblasti upravljanja hemikalijama sprovodi aktivnosti na širenju svijesti građana o štetnim uticajima azbesta, POP-sova, i žive kao i o štetnom uticaju deterdženata i biocidnih proizvoda.
Ekološki čas u Danilovgradu, na temu: ,,Azbest i njegov negativan uticaj na okolinu i zdravlje ‘’ održan je u Gimnaziji "Petar I Petrović Njegoš" i OŠ ,,Njegoš" u Spužu.

 

sl 6.JPGdan planete zemlje 001.JPGIMG_2197.JPGdan planete zemlje 3.JPGIMG_2193.JPGIMG_2185.JPG

Opširnije: Ekološki časovi u osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori

Posjeta učenika SSŠ ,,Spasoje Raspopović" Agenciji za zaštitu životne sredine

 

Učenici Srednje stručne škole ,,Spasoje Raspopović" iz Podgorice, smjer: tehničar zaštite životne sredine sa predmetnim nastavnicima, posjetili su juče Agenciju za zaštitu životne sredine. Tom prilikom, djeca su bila u prilici da se upoznaju sa zakonskim nadležnostima Agencije koje se odnose na Polen. Prezentacije na temu Polena imali su zaposleni u Agenciji: mr Sonja Kralj i mr Kasim Agović.

Prvi dio prezentacije odnosio se na vrste alergenih biljaka koje su obuhvaćene monitoringom, brojem i mjestima gdje se nalaze polenove stanice, značajem mjerenja, praćenje koncentracije alergenog polena sa aspekta zaštite zdravlja ljudi, negativanog uticaja na zdravlje ljudi, koji izaziva polen pojedinih biljnih vrsta, koji svrstava ove čestice u "prirodne" zagađivače vazduha.

Opširnije: Posjeta učenika SSŠ ,,Spasoje Raspopović" Agenciji za zaštitu životne sredine

Nagradni foto konkurs Evropske Agencije za životnu sredinu (EEA) „Šta ti znači priroda?“

 

Evropska agencija za životnu sredinu raspisala je foto konkurs „Šta ti znači priroda?“ koji je otvoren do 15. Avgusta 2016. godine. Fotografije se mogu slati po tematskim cjelinama:

1. Priroda obezbjeđuje,

2. Priroda štiti i

3. Priroda inspiriše


Nagrade su novčane u iznostu po 1000 € za pobjednika u svakoj od kategorija i po 500 € za najbolju fotografiju po izboru javnosti i za omladinu
Uslov za učešće je navršenih 18 godina života i više, kao i autorska prava nad fotografijama koje se dostave Evropskoj Agenciji za životnu sredinu. Više informacija o uslovima učešća na foto konkursu možete naći na linku http://www.eea.europa.eu/highlights/what-does-nature-mean-to


Agencija za zaštitu životne sredine vas poziva da se aktivno uključite sa kreativnim idejama!

 

Obilježen Svjetski dan voda

 

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. marta. Proslava ovog praznika određena je usvanjanjem rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u decembru 1992 godine. 

Ovom skupštinom utvrđene su smjernice na kojima cijelo čovječanstvo treba raditi i ustrajati kako bi se sačuvala i omogućila voda za potrebe rastućeg svjetskog stanovništva, a i kako bi se na održiv način upravljalo vodama za buduće naraštaje, te proširiti istraživanja u smislu količine i kvaliteta novih izvora vode, te sprječiti njeno nepotrebno korištenje i degradiranje.

slika 4.jpgslika 3.jpgslika 5.jpgslika 2.jpgslika 1.jpg

Opširnije: Obilježen Svjetski dan voda

Saopštenje za javnost

 

Učešće predstavnika Agencije na okruglom stolu o zaštiti i unaprjeđenju specijalnog rezervata Tivatska Solila

Povodom obilježavanja 2. februara - Međunarodnog dana vlažnih staništa, juče je u Tivtu u organizaciji opštine Tivat i JP “Morsko dobro” , održan okrugli sto ,,o zaštiti i unaprjeđenju specijalnog rezervata Tivatska Solila’’.

Okrugli sto imao je za cilj promociju i zaštitu posebnog (specijalnog) florističko-faunističkog rezervata prirode Tivatska solila, kao i očuvanja vlažnih staništa uopšte, vodeći se ovogodišnjom temom Ramsar sekretarijata “Vlažna staništa za smanjenje rizika i nepogoda”.
Pored predstavnika organizatora, prezentaciju na pomenutom događaju, pod nazivom: ,,Ekološke potrebe tivatskih solila-stanje ornitofaune na području’’ održao je i zaposleni u Agenciji za zaštutu životne sredine, Darko Saveljić, ornitolog.

P2020123.JPGP2020122.JPG

Opširnije: Saopštenje za javnost

Još članaka...

Novosti

Ne propustite novosti i obavještenja iz Agencije, upišite email adresu za besplatnu dostavu novog sadržaja!